Кожна 12 пляшка яблучного соку в США зроблена з українських яблук

09 серпня 2016, 12:44 5649

Вирощування і переробка овочів і фруктів має величезний потенціал в Україні, який може приносити хороші прибутки.

Про це в своєму інтерв'ю на «Економічній правді» розповів засновник групи компаній T.B. Fruit Тарас Барщовський.

98% продукції компанії — це експорт.

«В Україні ми дуже мало продаємо. Працюємо з сільським населенням, яке збирає ягоди і фрукти і здає їх нам. Потім цю сировину переробляємо, робимо згущений сік-концентрат або пюре і відправляємо далі. Українці навіть не здогадуються, що наші фрукти та ягоди споживають японці, німці та американці», — розповідає Тарас Барщовський.

У 2014 р. компанія стала найбільшим експортером яблучного концентрованого соку в Америку. Кожна 12 пляшка яблучного соку в США була зроблена з українських яблук.

«У України велике майбутнє, величезний потенціал в переробці ягід, фруктів і овочів, але про це у нас дуже мало говорять. Багато розмов ведеться про зернові, а я поки хочу розвинути фруктовий ринок і сприяти розвитку села в цьому сегменті. Зернові —  це дуже добре, але частково саме через них українське село вмирає. 10 тис. га полів обробляє 5-10 чоловік, а 1 тис. га садів 3-4 тис. чол., від чого собівартість продукції дорожчає, але є ж ще маржинальність», —  запевняє Тарас Барщовський.

Зараз компанія працює за програмою, яка сприяє тому, щоб одна сім'я, маючи 2 га землі, вирощувала там сировину для соків — з зерна за рік вона отримає тільки $300-500, але якщо посадити там сади або малину, то з тих же 2 га можна отримати €20 тис. і жити цілий рік. Компанія розвиває програму, за якою сім'я може взяти у них саджанці, посадити їх, а потім виростити сировину і здати її нам.


Для довідки: T.B. Fruit є вертикально-інтегрованою міжнародною групою компаній з замкнутим циклом виробництва (вирощування сировини-переробка-транспортування). До складу групи входять власні садові угіддя, 8 заводів з переробки фруктів і овочів (Україна, Польща, Молдова), транспортно-логістична та інжинірингова компанії.