Капшук: Україна може зайняти нішу на ринку високоолеїнової олії

02 лютого 2017, 13:12 3108

На світовому ринку з’являється попит на олію із високим вмістом олеїнової кислоти, такий продукт є конкурентом оливковій олії.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук в інтерв’ю виданню «Інфоіндустрія».

«Ми поспішаємо зайняти цю нішу. Цього року в Україні вперше вирощено 470 тис. тонн такого унікального високоолеїнового соняшнику», — зазначив Капшук.

За його словами, одне із завдань — нарощувати експортний потенціал.

«Ми виробляємо олії в 11 разів більше, ніж споживаємо. Уявіть собі, якби ми вироблялив десять разів  більше м’яса, молока, цукру, то були б такими ж багатими, як Арабські Емірати завдяки нафті, бо стали б світовою годувальницею, постачаючи не сировинне зерно, а харчові продукти. Це, я вважаю, наша світова місія, яку ми рано чи пізно реалізуємо. Ясна річ, для розширення експорту треба підвищувати якість продукції», — зауважив гендиректор асоціації.

Він також додав, що конкуренція за сировину дуже гостра і вже впливає на ціни у бік їх постійного підвищення.

«Соняшник не вивозять не лише через мито, а й через те, що його внутрішня ціна вища, ніж світова. Сьогодні соняшник на Будапештській біржі коштує $350/т, а в нас — 11,5 тис. грн, близько $400, — це велика конкуренція. І я передбачаю, що у будівництві нових заводів почнеться спад», — сказав Капшук.

«Раніше ми щороку додавали до переробної потужності мільйон тонн. Навіщо будувати заводи, якщо не вистачає сировини?», — підсумував він.