Як не купити підроблене насіння: експерти назвали ТОП-6 заходів

25 квітня 2017, 09:12 5098

Основні незаконні практики, з якими стикаються виробники насіння не лише в Україні, а і по всьому світу, — це підробки, незаконне використання назв сортів, торгівельних марок і багато іншого.

Про це в рамках ІІ Міжнародного форуму по боротьбі з підробками та піратством «Контрафакт і піратство — загроза національній безпеці та економіці» розповів генеральний секретар Міжнародної Насіннєвої Федерації Майкл Келлер, інформує Насіннєва асоціація України.

За словам експерта, наявність підробок і контрафакту у сфері насінництва має величезний негативний вплив, починаючи від ризиків, які з'являються для сільського господарства і економіки в цілому, і закінчуючи шкодою, яка завдається довкіллю та продовольчому ланцюгу.

Щоб уберегтися від підробок в асоціації виділили пункти, на які обов'язково треба звертати увагу при купівлі насіння:

1. Вартість. Звичайно, ціна не може бути основним критерієм якості, але принаймні враховувати, що справжнє виробництво недешевий процес і кожний продукт має рекомендовані ціни.

2. Місце самої купівлі. Ніколи не зайвим буде педантично поспілкуватися з продавцем та запросити в нього додаткову інформацію щодо товару та переконатися в його автентичності.

3. Якість та упаковка. Фірмові речі завжди укладають в якісну упаковку з логотипом фірми. Зовнішній вигляд та якісні показники повинні підтверджуватися сертифікатом на насіння/садивний матеріал. Сертифікати видаються на кожну партію насіння.

4. Секретні пастки виробника для підробників — маркування, нанесення спеціальних голограм, магнітних смуг на тару із засобами захисту).

5. Сайти виробників/постачальників. Як правило, вони публікують власну лінійку товарів, особливості власного маркування, додаткових захисних елементів, повідомляють про мережу офіційних дистриб'юторів.

6. Реалізація насіння/садивного матеріалу компаніями проводиться самими виробниками та/або компаніями з іноземними інвестиціями через мережу дистриб'юторів. Єдина можливість уберегти свої поля від насіння невідомого походження — співпрацювати винятково тільки з офіційними дистриб'юторами насіннєвих компаній.


Для довідки: Насіннєва асоціація України (НАУ) – це незалежна професійна асоціація підприємств насіннєвої галузі за напрямками діяльності: селекційна, дослідна діяльність; вирощування, виробництво/ постачання насінництво. Діяльність компаній-членів охоплює групи культур: озимі культури, ярі зернові, зернобобові, круп’яні та кормові культури, картопля, цукрові та кормові буряки, олійні культури, кукурудза та сорго та овочеві культури.