Кабмін просять дозволити використання марихуани для науки

03 травня 2017, 18:03 3230

Представники наукової спільноти опублікували відкрите звернення до Кабінету міністрів України про необхідність врегулювати порядок обмеженого контрольованого обігу канабісу (коноплі) для потреб наукових досліджень.

На момент публікації звернення підписали семеро науковців: академік Національної академії наук України, доктор біологічних наук Олег Кришталь, доктор медичних наук Віктор Досенко, кандидати біологічних наук Дмитро Ісаєв, Олександр Максимюк та Олексій Болдирєв, кандидати медичних наук Юрій Жигарєв та Василь Нагібін, передає «Громадське радіо».

Ситуацію, коли будь-які спроби наукових досліджень впливу канабіноїдів на організм зустрічають бюрократичні перепони та загрожують кримінальними провадженнями для дослідників, підписанти вважають неприпустимою.

«Ми вимагаємо від уряду України у найкоротший термін врегулювати порядок обмеженого контрольованого обігу канабісу для наукової діяльності та у такий спосіб реалізувати право медичних і наукових організацій на використання канабіноїдів у наукових та медичних цілях. Наукова спільнота України потребує таких же умов існування, як і міжнародна наукова спільнота», — йдеться у відкритому зверненні.

Ініціатори звернення апелюють до Стратегії державної політики щодо наркотиків, схваленої урядом у 2013 році. Документ зокрема визначає «вивчення перспектив медичного застосування канабіноїдів як анальгетиків та інших лікарських препаратів» як один з напрямків наукової діяльності, якого потребують реалії сьогодення. 

Громадяни України позбавлені законної можливості використання канабіноїдів для лікування цілого ряду захворювань, впевнені організатори звернення. Серед них епілептична хвороба, пост-травматичний стресовий розлад, інші неврологічні та психічні розлади, онкологічні захворювання, анорексія, глаукома тощо. 

При цьому за чинним законодавством в Україні канабіс не може бути лікарським засобом, а для потреб наукової досліджень його неможливо ні законно вирощувати, ні імпортувати.