Через російське ембарго в Україні подешевшали імпортні овочі

11 грудня 2016, 07:30 4411

Найпопулярніші імпортні овочі на ринку Україні коштують на 10-15% дешевше, ніж рік тому, при цьому традиційного підвищення ціни напередодні свят поки не відбувається.

Фахівці пояснюють цей факт загальним збільшенням пропозиції з Туреччини, яка традиційно є головним постачальником сезонних овочів в Україну в зимовий період, повідомляється на сайті сільгоспринку «Шувар».

«Насправді, пропозиція від турецьких постачальників цього року помітно збільшилась. Крім того, виробники в самій Туреччині зараз готові відвантажувати товар майже в 1,5 рази дешевше, ніж минулого року, — розповідає керівник овочевого напрямку ОРСП «Шувар» Олександр Палій. — Ще півтора місяці тому ми спостерігали стрімке підвищення ціни в сегменті тепличної продукції, що традиційно відбувається наприкінці сезону продажу вітчизняної продукції. Але вже зараз, через стабільні поставки з Туреччини ціни стабілізувались, хоча в попередні роки напередодні свят, як правило, вони починали підвищуватися».

Дії виробників та постачальників у Туреччині експерти ринку пов`язують з російським ембарго, яке було введено ще 1 січня 2016 року щодо турецьких фруктів, цитрусових та овочів. До початку поточного сезону турецькій стороні вдалось домовитись з Росією лише про зняття заборони на фруктову групу. Однак, на овочі ембарго продовжує діяти.

«Збільшення пропозиції імпортних тепличних овочів в Україні є прямими наслідком дії чергової заборони в Росії. В попередні роки Туреччина відвантажувала в Росію 50-70% річного експорту тепличних овочів. Мова йде про більш ніж 300 тис. т свіжих овочів. Через російське ембарго турецькі експортери вимушені були перерозподілити поставки між наявними ринками. Через це зараз спостерігають збільшення пропозиції та зниження ціни на ринках Східної Європи, зокрема в Україні» — коментує ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.


Для довідки: на початку листопада Мінсільгосп Росії запропонував продовжити заборону для тепличних овочів ще на 2-3 роки, щоб забезпечити конкурентоспроможності продукції вітчизняних виробників на ринку Росії.