Дослідження: Половина української сої — ГМО

07 листопада 2018, 11:30 2504

Майже половина (48%) вирощуваної в Україні сої — є генетично модифікованою.

Відповідні результати дослідження були презентовані Асоціацією «Дунайська Соя» та Асоціацєю Agent Green (Румунія).єю

Для проведення дослідження на наявність генетично модифікованих продуктів (ГМО) у посівах сої в Україні було відібрано зразки соєвих полів із шести областей України (Полтавська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька), де знаходиться близько половини українського виробництва сої, зазначив президент Асоціації Agent Green (Румунія) Габріель Паун.

«Ми вибрали шість регіонів України, які в загальній структурі виробництва сої становлять понад 50%, і з кожної області ми відібрали десять зразків із десяти різних полів. Двадцять дев'ять із шістдесяти зразків виявилися позитивними», — повідомив Паун.

Для підтвердження результатів тесту Асоціація звернулася до федеральної лабораторії Австрії Umweltbundesamt.

«Ми віддали результати аналізів для підтвердження того, що результати наших тестів дійсні. При цьому також підтвердився факт, що це не випадкове забруднення, це і є — фактичний вміст ГМО. Це ГМО-сорти, які вирощуються на території України», — зазначила у своєму виступі на прес-конференції керівник регіонального представництва Асоціації «Дунайська Соя» в Україні Оксана Просоленко.

При цьому, за її словами, такі результати свідчать про пряме порушення українського законодавства.

«Навіть сама цифра не має значення. Ми говоримо про те, що більша частина ринку працює в нелегальній зоні. Вирощування генно-модифікованих культур на сьогодні в Україні нелегальне, оскільки ми офіційно не маємо жодної зареєстрованої ГМ-лінії в Україні», — сказала Просоленко.