Дослідження: дефіцит добрив коштуватиме аграріям $2,5 млрд

03 квітня 2017, 11:23 1965

Дефіцит мінеральних добрив у розмірі 34% може призвести до втрати $2,5 млрд експортної виручки.

Про це йдеться у аналітичному дослідженні Федерації роботодавців України та Союзу хіміків України.

Зокрема, відмічається, що нестача 278 тис. т аміачної селітри, 140 тис. т КАС та 258 тис. т карбаміду склалась через простій українських хімічних підприємств та припинення імпорту мінеральних добрив з Росії.

«Поставки імпортних добрив за демпінговими цінами з Росії призвели до нечесної конкуренції, внаслідок якої вітчизняні підприємства змушені були зупинити виробництво. Однак імпортери не змогли задовільнити попит, і не зможуть ліквідувати дефіцит протягом найближчого місяця, який залишився до закінчення посівної», — зазначив генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

При цьому крайній строк довнесення добрив через ранню весну спливає 30 квітня.

«N. B.!» Україна буде з добривами, а аграрії — з боргами?

За підрахунками експертів ФРУ та Союзу хіміків України, недонесення добрив може призвести до зменшення врожаю пшениці на 10 млн т, кукурудзи — на 5 млн т, врожай цукрового буряка та сої знаходиться під загрозою. Відповідно можуть суттєво зменшитись обсяги експорту, що призведе до зменшення експортної виручки.

Згідно з дослідженням, серед наслідків такої ситуації — зростання інфляції до 12% при прогнозі у 9,1%, відсутність традиційного сезонного зниження на продовольства та курсу валют через активний експорт сільгоспропдукції. Падіння експорту агропродукції може стати однією з причин того, що курс долара у 30-32 грн за долар може бути досягнутий не у грудні, як планувалось, а у вересні-жовтні. Крім того, зростання цін на паливно-мастильні матеріали запустить цикл зростання цін на всі групи товарів та послуг.

«Єдиний вихід — негайне відновлення газопостачання українських хімічних підприємств та введення в дію рішення про запровадження антидемпінгового мита на імпортні добрива з Росії», — зазначається у дослідження ФРУ та Союзу хіміків України.