Фермери, що притримали цибулю, ризикують залишитися із запасами у сховищах

05 квітня 2019, 09:51 3204

Ситуація на ринку цибулі України викликає все більше занепокоєння у виробників. Попит на цю продукцію залишається відносно стабільним протягом майже місяця, тоді як конкуренція з боку імпортної цибулі залишається доволі жорсткою.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

«Згідно з моніторингом УПОА, про стагнацію на ринку цибулі свідчить і той факт, що ціни на цю продукцію залишаються відносно стабільними вже кілька тижнів поспіль. Наразі цибуля пропонується по 10-14 грн/кг ($0,37-0,52 за кг) в залежності від якості. Причому за мінімальними цінами здебільшого поступає в продаж продукція низької якості, а за вищими цінами відвантажується імпортна та місцева цибуля з більш високими якісними показниками», — пояснюють експерти.

Як зізнаються самі фермери, поточна ситуація пов«язана з тим фактом, що багато покупців прийняли рішення дещо скоротити обсяги закупівлі. Наприклад, роздрібні мережі купують цибулю виключно для поточних продажів, аргументуючи свою позицію невисокими якісними характеристиками продукції і, відповідно, обмеженим строком її реалізації.

«Таким чином, на складах імпортерів вже накопичилися значні обсяги нереалізованої імпортної цибулі. Цей факт дуже бентежить тих фермерів, які до останнього відмовлялися від активних продажів, очікуючи на можливість підвищити ціни, адже на сьогодні в їх сховищах ще залишається суттєва кількість цибулі. Отже, вони ризикують не розпродати її до кінця сезону, враховуючи також призупинення експорту», — пояснюють в УПОА.