Експорт ріпаку підскочить майже на 20% у першій половині майбутнього сезону

06 травня 2019, 12:43 2423

Перспективи рекордного врожаю і відсутність досі фітосанітарного дозволу на експорт до Китаю, ймовірно, призведуть до того, що абсолютна більшість обсягів експорту українського ріпаку буде спрямована до країн ЄС в липні-червні 2019/20 МР.

Про це повідомляє «ПроАгро» з посиланням на дані OilWorld.

Так, за прогнозами експертів, українські експортери поставлять на зовнішні ринки 2,7 млн т ріпаку протягом першої половини нового сезону (+17% у порівнянні з результатами аналогічного проміжку попереднього маркетингового року).

Стимулювати до активних продажів протягом названого періоду буде наближення відміни відшкодування ПДВ на експорт ріпаку, що відбудеться наприкінці 2019 року. Така зміна у політиці відшкодування ПДВ може бути розглянута як введення 20% мита на експорт ріпаку, що стимулюватиме внутрішню переробку олійної. Водночас, високоймовірно, що посівні площі під озимим ріпаком будуть суттєво скорочені цього року, після того, як восени 2018 року вони збільшилися на 0,3 млн га, прогнозують спеціалісти.

Внаслідок швидкого експорту в перші місяці 2019/20 МР в цілому, в першу чергу - активного постачання у напрямку ЄС, варто очікувати, що запаси ріпаку в Україні наприкінці 2019 року, щонайбільше, трохи перевищуватимуть рівень попереднього маркетингового року, незважаючи на очікуване зростання валових зборів в цьому сезоні на 0,6 млн т.

Водночас, за попередніми прогнозами очікується, що валовий збір перевищить рівень попереднього маркетингового року на 0,7 - 0,8 млн тонн, якщо погодні умови у найближчі тижні будуть сприятливими.