Експерти назвали ключовим фактором зростання ВВП рекордний урожай

06 квітня 2017, 13:00 1964

Рекордний врожай — ключовий фактор, який забезпечив прискорення економічного зростання до 4,8% у четвертому кварталі 2016 року.

Такі дані оприлюднив Світовий банк у своєму квітневому огляді української економіки, повідомляє УАК.

В цілому економіка України зросла у 2016 році на 2,3%. Однак цей показник все ще залишається помірним порівняно із 16% кумулятивного падіння протягом попередніх років, зазначено в тексті огляду.

Реформи, проведені у 2014 та 2015 роках, допомогли стабілізувати економіку та покращити інвестиційні настрої, вважають фахівці Світового банку.

При цьому основною рушійною силою економічного зростання у 2016 році, за словами аналітиків Світового банку, був рекордний врожай — додана вартість у сільському господарстві збільшилася на 6,0% за результатами року, а в четвертому кварталі становила 18,4%. Інші основні сектори також демонстрували зростання, хоча й не таке значне.

«Прогноз зростання економіки залишається помірним через значні зовнішні та внутрішні виклики, однак прискорення реформ може допомогти забезпечити вищі темпи зростання у майбутньому», — підкреслюється в огляді.

Позитивний вплив на відновлення економіки також матиме підвищення цін на сировинні товари на зовнішніх ринках та, відповідно, покращення умов торгівлі. Очікуване зростання економіки становить 2% у 2017 році, 3.5% у 2018 та 4% у 2019 році, прогнозують фахівці Світового банку.

За їх словами, реформи, спрямовані на підвищення конкурентоздатності реального сектору разом із реальною девальвацією, яка спостерігалась протягом останніх років, мають сприяти зростанню експорту. При цьому реформи, направлені на створення додаткового фіскального простору, мають допомогти підвищити державні інвестиції. А реформи у банківському секторі повинні поступово відновити кредитування.