Експерт: В Україні сертифікація насіння не здійснюється ніким

04 жовтня 2016, 10:52 3234

В Україні з 1 жовтня сертифікація не здійснюється ніким.

Про це у своєму блозі на AgroPortal.ua написала виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко.

За її словами, функція сертифікації в кінці 2015 р. була закріплена за Мінагропродом. У кінці серпня учасників ринку поінформували, що проведення сертифікації буде здійснювати Мінагропрод через державне підприємство.

«Бажання швидко ліквідувати Державну інспекцію сільського господарства і неодноразовий перерозподіл повноважень між органами державної влади, неузгодженість дій між КМУ і ВРУ у визначенні відповідальних органів призвели до того, що зараз сертифікацію насіння/садивного матеріалу і всі супроводжуючі процедури сертифікації здійснювати фактично нікому», — каже Сюзанна Григоренко.

В Україні близько 700 виробників насіння/садивного матеріалу, внутрішнє виробництво становить понад 1 млн т насіння, які необхідно сертифікувати, плюс експорт і імпорт. Враховуючи специфіку сільського господарства, зазначає експерт, всі роботи, в тому числі і роботи з сертифікації насіння, можна проводити тільки у чітко визначені та стислі строки, чим більше затягується «невирішеність» питань сертифікації, тим вище ризик для виробників насіння відомості результатів їх роботи немає, а це відповідні економічні та репутаційні втрати держави.

«N. B.!» Чому сертифікація насіння в Україні постійно «під питанням»?

При цьому директор Насіннєвої асоціації звертає увагу, що насінництво — не сировинне виробництво, а виробництво продукції з високою доданою вартістю і в провідних країнах Європи у структурі експорту АПК займає чільне місце, працюючи на авторитет держави.


Для довідки: Нагадаємо, КМУ кілька разів продовжував повноваження Держсільгоспінспекції по сертифікації насіння. Востаннє повноваження були продовжені до кінця вересня 2016 р.