Експерт: Ціни на картоплю побили всі рекорди попередніх років

11 квітня 2019, 09:51 2776

Зростання цін на картоплю в Україні в квітні призвело до зростання пропозиції картоплі виробництва Білорусь.

Про це йдеться у повідомленні «Інфо-Шувар».

За даними фахівців на гуртових ринках, ціни на імпортну картоплю формуються в діапазоні 7-7,5 грн/кг (0,23-0,25 €/кг). Цікавим є те, що імпортна картопля коштує дешевше від вітчизняної, українські фермери сьогодні пропонують картоплю на «Шуварі» по 7-8 грн/кг (0,23-0,27 €/кг).

Поточна ціна на картоплю є рекордно високою, принаймні, за останні 10 років, в першій половині квітня 2017 року українська картопля коштувала 4-4,2 грн/кг (0,14-0,15 €/кг).

«Україна імпортує відносно невеликий обсяг картоплі, переважно це рання продукція з Єгипту і насіннєва картопля з Нідерландів. Необхідність в імпорті минулорічної продовольчої картоплі з інших країн виникає лише у випадку дефіциту власної продукції і, схоже, саме таким є поточний сезон. Врожай цього року був не найкращим, тому поточні ціни на українську картоплю вже побили всі рекорди попередніх років», — коментує ситуацію керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».Тетяна Гетьман

За її словами, таке суттєве зростання пов«язане в т.ч. з неврожаєм картоплі в країнах ЄС, саме з цього регіону Україна, зазвичай, завозила картоплю, коли не вистачало власної. Але сьогодні картопля в Європі мінімум на третину дорожча, ніж в Україні, тому почали завозити картоплю з Білорусі.

За даними моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртовому ринку «Броніше» у Варшаві картопля коштує 0,31-0,41 €/кг, від початку січня на польському ринку було зафіксовано принаймні дві хвилі подорожчання картоплі. В Україні картопля почала інтенсивно дорожчати з кінця березня.