Екперт не вірить в успіх поставок заморожених ягід в Китай

29 січня 2017, 08:00 2725

Не варто будувати ілюзії щодо перспективності експорту українських заморожених ягід до Китаю. В цьому сегменті Китай для нас зараз є швидше конкурентом на зовнішньому ринку, ніж потенційним покупцем.

Таку думку в своєму блозі на Agravery висловила експерт плодоовочевого ринку Європи Тетяна Гетьман.

«Наприклад, по суниці він (Китай — Прим. Ред.) також є нетто експортером (74 тис. т експортує і всього 9 т імпортує)», — констатує експерт.

До того ж, відмічає вона, в Україні останні роки стагнує виробництво по суниці, а по вишні зростає не так швидко, як хотілося б.

«Відповідно, за ціною ми не завжди можемо бути конкурентоспроможними на зовнішньому ринку, тим більше в умовах подорожчання імпорту ми не завжди можемо закрити навіть власну потребу у цій сировині. Також дуже гостро постало питання якості і для реалізації нашого потенціалу на зовнішньому ринку. Саме це питання потрібно вирішувати перш за все. Наприклад, в ЄС вимоги до ягідної сировини для заморожування можна порівняти з вимогами для свіжого ринку. В Україні ж це частіше за все ягода другого класу, яка користується великим попитом тоді, коли важко знайти більш якісну альтернативу», — розповіла Тетяна Гетьман.

Вона також відмітила, що у структурі експорту ягідної «заморозки» найбільша доля належить чорниці — 60-65%, ця частка щорічно зростає. Минулого року Україна експортувала близько 25 тис. т замороженої чорниці, це майже в 1,5 рази більше, ніж рік тому. З інших ягід істотний приріст порівняно з 2015 р. показала заморожена малина, її продали на зовнішньому ринку в три рази більше, ніж рік тому — 6,6 тис. т.


Для довідки: Україна традиційно є нетто-експортером замороженых ягід. За 11 місяців 2016 р. українські виробники експортували понад 38 тис. т цієї продукції, а імпортували тільки 4 т. У 2015 р., за той же період, експорт був дещо меншим — приблизно 29 тис. т, а імпорт — 2,5 тис. т.