Експерт: До травня передумов для здорожчання цукру немає

11 серпня 2016, 08:00 1729

Передумов для росту цін на цукор на період до травня 2017 р. немає.

Про це під час прес-конференції повідомив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький, передають «Українські новини».

Він підкреслив, що за будь-якого врожаю осінь — період мінімальних цін на цукор, що цілком логічно, адже на ринку реалізується більше продукції — як переробниками — виробниками цукру, так і самими аграріями, які вирощують цукровий буряк.

«До травня наступного року, якщо не буде суттєвого втручання з боку держави… передумов для росту вартості цукру немає», — сказав експерт. Він пояснив, що у травні будуть відомі розміри площ посівів цукрових буряків під врожай наступного року, і якщо вони будуть значно менші, то навіть при наявності цукру влітку можливий ажіотаж на ринку.

Тарас Висоцький додав, що протягом осені можливі класичні цінові коливання, проте до кінця листопада його вартість поступово знизиться на 10-15%. У січні, за його словами, ціна повернеться на класичний середньорічний рівень.


Для довідки: За даними Мінагропроду, в 2015/16 МР вироблено 1,43 млн т цукру з буряка врожаю 2015 р., здійснювало виробництво цукру 36 заводів (в 2014/15 МР було вироблено майже 2 млн т цукру, здійснювало виробництво 48 цукрових заводи). Потреба внутрішнього ринку цукру в 2015/16 МР оцінюється в 1,63 млн т.