Думка: Пізніший збір ранніх зернових вплине на урожай

04 липня 2017, 10:46 2862

Розпочатий із запізненням початок жнив ранніх зернових цього року може вплинути на валовий збір.

Таку думку висловив експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Євгеній Дворнік, повідомли в УКАБ.

«Відтермінування початку збиральних робіт ускладнить роботу агровиробникам та може призвести до дефіциту збиральної техніки, не всі культури можуть бути зібрані в оптимальний строк, що може призвести до збільшення втрат. Іншим питанням залишається наскільки вдасться сягнути минулорічних показників валового збору. Протягом наступного тижня можна буде оцінити вплив відтермінування збиральних робіт та посухи на врожайність ранніх зернових», — сказав Дворнік

Він зазначає, що жнива цього року розпочалися пізніше, ніж торік. Якщо минулого року станом на 3 липня було зібрано ранніх зернових культур з площі 576 тис. га, то цьогоріч з 337 тис. га. До того ж холодна весна зумовила уповільнення вегетації ранніх зернових культур.

Наразі у більшості регіонів країни спостерігається посушлива погода, яка, на думку експерта, має значний вплив на наливання зерна та може призвести до зниження врожайності. Більшість операторів ринку очікують також зниження якості зерна.


Для довідки: цього року всього озимих на зерно було посіяно 7145 тис. га, з них 6103 тис. га пшениці, 169 тис. га жита та 872 тис. га ячменю.