Далі буде ще важче: як війна змінила ринок яблук

04 листопада 2022, 10:28 2627

Повномасштабне вторгнення росії та проблеми з електропостачанням негативно вплинули на сферу виробництва яблук.

Про це заявив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник в ексклюзивному коментарі SEEDS.

За його словами, цього року врожайність яблук виявилася високою. Однак виникає багато питань щодо якості плодів.

«Через війну виробники яблук не мали можливості вносити достатню кількість засобів захисту у своїх садах. До того ж цього року фермери зіштовхнулися із несприятливими погодними умовами. Зокрема, вересень був дощовим. Все це негативно вплинуло на якість яблук», — зазначає фахівець.

За його словами, некондиція — це одна з причин зниження показників експорту яблук цього сезону. Погіршують ситуацію проблеми з логістикою, спричинені війною.

«За останні 4-5 років нашій країні вдалося налагодити ефективну експортну взаємодію з країнами Близького Сходу та Азії. Однак туди продукція доставлялася морським шляхом. Зараз із цим каналом збуту є проблеми через блокування портів», — каже Тарас Баштанник.

Як зазначив глава УПОА, зараз ціни в Україні тримаються на рівні 10 грн/кг на якісні яблука та 3-3,5 грн/кг на продукцію, яку надалі переробляють на концентрат. 

Крім того, зараз Україна зіткнулася з дефіцитом електропотужностей через обстріл росії. Це негативно вплинуло на процеси закладання продукції на тривале зберігання. Тож виробники яблук, як і представники інших аграрних галузей, намагатимуться якнайшвидше реалізувати зібраний урожай.

Тарас Баштанник вважає, що наступного року фермерам ще складніше буде працювати. Адже прямі витрати на вирощування, тобто на придбання засобів захисту рослин, добрив, пального, постійно зростають.