Ціни на цибулю в 4 рази вищі за торішні: закупники чекають здешевлення

02 вересня 2022, 16:16 3028

Тенденція до підвищення цін на цибулю спостерігається зараз в Україні.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

«Підвищення відпускних цін у даному сегменті виробники пов'язують зі збільшенням купівельної активності в умовах стрімкого зниження врожайності», — пояснюють експерти та уточнюють, що поширення різноманітних грибкових захворювань на полях призводить до масової загибелі цибулі у багатьох господарствах південних та центральних регіонів України.

В результаті на даний момент фермери пропонують до продажу цибулю по 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг), що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

«Водночас подорожчання в сегменті цибулі провокується не тільки активним попитом, а й обмеженою пропозицією якісної продукції. Так, цього сезону через подорожчання ЗЗР та проблеми з логістикою не всі українські фермери встигли вчасно провести обробки плантацій цибулі», — нагадують фахівці.

На сьогоднішній день ціни на цибулю в Україні вже в середньому в 4 рази вищі, ніж наприкінці серпня минулого року.

«Поки що оптові компанії, які закладають цибулю на зберігання, відмовляються працювати на таких умовах. Водночас виробники не мають наміру поступатися ціною і весь обсяг цибулі високої якості відправляють у сховища», — підсумували аналітики.