Щоб забезпечити Україну маком, достатньо засіяти 10 тис. га

09 квітня 2017, 08:00 3271

Щоб забезпечити вітчизняні переробні підприємства маковою сировиною для кулінарних виробів, в Україні потрібно засіяти маком максимум 10 тис. га.

Зараз цей брак компенсують дешевшим імпортом, із яким конкурувати вітчизняному виробникові важко, адже собівартість вітчизняного маку вища: понад 45 тис. грн/т проти 20 тис. грн/т імпортного, повідомляє AgroTimes.

Як відзначає видання, ще кілька років тому площі під українським маком сягали 12-18 тис. га. Таким чином Україна посідала друге місце в Європі після Чехії з вирощування маку. Зараз через бюрократичні процедури, пов’язані з отриманням ліцензії та дозволів на його вирощування та з охороною посівів, площі скоротилися, хоча потреба у вітчизняному маці, насамперед для харчової промисловості, існує.

Так, в елітно-насіннєвій агрофірмі «Мрія» олійний мак у товарних посівах вирощують із 2002 р. За всі роки культивування цієї культури найбільші площі сягали 1115 га, тепер у середньому сіють 500-700 га. 

Щоб навести лад у вітчизняному виробництві маку, на думку сільгоспвиробників, слід визнати олійний мак харчовим продуктом, а не тільки для технічної переробки. Це дозволить перекрити шлях імпортному чорному опійному маку, який завозять в Україну через сумнівні схеми.