Через війну площі виноградників зменшились на третину

11 березня 2023, 14:25 1799

Для південного регіону виноградарство та виноробство — ключові галузі. Зокрема, Одещина виробляє 60% від усього вина в Україні. Але через війну площі виноградників зменшились на третину, а обсяги виробництва значно впали.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Гайду під час підготовчої наради до Комітетських слухань Верхової Ради — реформування виноробно-виноградної галузі «Сучасні проблеми виноградарства та виноробства Одеської області на шляху до вступу України до ЄС в умовах воєнного стану».

«Щоб підтримати фермерів, минулого року було залучено 322 млн грн від Світового банку на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства. Цього року ми продовжуємо підтримку, адже хочемо допомогти зберегти роботу виноробів та розвивати галузь. На цей рік заплановані гранти на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства у розмірі 1 млрд грн. В українців буде робота та продукція. Навіть у ці нелегкі часи маємо розвивати виноградарство і всю аграрну галузь у цілому. Минулий рік показав, що половина усього експорту — це якраз аграрна продукція. Тож це важливо для усієї економіки України», — наголосив Олександр Гайду.