Найближчі 10 років в тренді буде заморожена лохина

16 січня 2017, 18:00 4490

Заморожена лохина буде лідером за темпами росту на ринку IQF продуктів протягом наступних 10 років.

Про це свідчать дані системи MRRSE, яка спеціалізується на акумулюванні звітів про ринкові дослідження, повідомляє «Шувар».

Відмічається, що серед усіх видів заморожених продуктів саме ринок ягід, які заморожені за технологією IQF, розвиватиметься найінтенсивніше. Тільки до 2026 р. очікують ріст глобального ринку IQF ягід до $14,8 млрд, тобто середньорічні темпи росту становитимуть близько 6,5%.

Ринок замороженої лохини буде випереджати по темпах росту інші напрямки протягом періоду 2016-2026 рр.

«Основним стимулом для цього буде збільшення попиту з боку кондитерської галузі. Сьогодні в структурі світового ринку IQF ягід частка полуниці складає близько 45%, а лохини 9-11%», — йдеться у звіті.

У Азійсько-Тихоокеанскому регіоні (не враховуючи Японію) IQF лохина в 2015 р. займала частку розміром більше 45% в загальному обсязі ринку заморожених ягід. В наступні 10 років, згідно з прогнозами експертів галузі, цей сегмент збільшиться ще на 10%. 

У Північноамериканському регіоні частці лохини на ринку IQF прогнозують спад з 41,2% у 2015 р. до 33,1% у 2026 р. Це може статися через те, що більшість компаній зараз фокусуються на розширенні смакових лінійок, тому що спостерігають збільшення попиту на інші види заморожених ягід та фруктів. 

Зараз в цих двох регіонах заморожена лохина є найдорожчим продуктом серед інших IQF ягід, але експерти припускають, що ближче до 2026 р. полуниця випередить лохину у ціні.

«У вартісному значенні частка лохини на ринку IQF фруктів Західної Європи у 2015 р. становила 51,1%. Попит на заморожені фрукти у цих країнах збільшується насамперед через розвиток пекарської та кондитерської галузей та ріст виробництва фруктових напоїв та наповнювачів для йогуртів, морозива та інших молочних продуктів», — йдеться в повідомленні.

Також MRRSE наголошує, що в період з 2010 по 2014 р. світове виробництво замороженої лохини виросло на 9,7%. В 2014 р. США займало більше половини (54%) світового ринку цієї продукції. Мексика, незважаючи на невелику частку — всього 3%, показала найбільші темпи росту виробництва цієї ягоди за останні 5 років.


Для довідки: в 2014 р. світовий об'єм експорту замороженої лохини становив 165 тис. т, тобто 18% від світового виробництва цієї продукції.