Бізнес: Затримка сертифікації насіння загрожує зривом посівної

14 лютого 2017, 10:36 3078

Аграрії та виробники насіння напередодні весняної посівної кампанії 2017 р. стали заручниками реорганізації державної системи реєстрації та сертифікації насіння й садивного матеріалу.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як розповідають експерти, з моменту припинення діяльності Державної інспекції сільського господарства у грудні 2016 р. в Україні повністю припинилось виконання функцій сертифікації насіння і садивного матеріалу. Вказані повноваження були передані Міністерству аграрної політики та продовольства, для виконання яких Мінагропрод розпочав процес створення Державного підприємства «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції».

Однак наразі процес сертифікації насіння так і не відновлено, процес створення та уповноваження ДП і всіх його територіальних відділень та лабораторій не завершений, порядок здійснення сертифікації КМУ досі не затверджений, сертифікація насіння, виробленого у 2016 р., не завершена. Близько третини насіння, необхідного для цьогорічної весняної посівної кампанії, не може бути поставлене агровиробникам.

«N. B.!» Сертифікація насіння і весняна посівна

«Наразі затримка в сертифікації насіння ставить під загрозу весняну посівну, оскільки згідно з Законом України «Про насіння і садивний матеріал» неможливо вводити  в обіг насіння без сертифікатів, які засвідчують сортові і посівні якості насіння, та поставляти його агровиробникам для посіву. У випадку відсутності легального насіння, агропідприємства не застраховані від придбання неякісного насіння або контрафакту, що напряму може позначитися на врожайності, а в масштабах країни – на успішності сільського господарства та експортному потенціалі, — наголошує виконавчий директор УКАБ Олександр Жемойда.

Відмічається, що профільні асоціації неодноразово зверталися до Мінагропроду та КМУ з проханням не допустити зупинення сертифікації і прискорити процес передачі повноважень та затвердити порядок сертифікації, а також пропонували можливу допомогу та співпрацю у вирішенні вищезазначеної проблеми.

Сьогодні ж ринок зіштовхнувся з тим, що сертифікація та всі суміжні з нею дії фактично не здійснюються, констатують в УКАБ. У зв’язку з цим профільні асоціації звертаються до Мінагропроду та Кабміну з такими вимогами:

  1. Забезпечити можливість введення в обіг насіння з міжнародними сертифікатами ОЕСР та ІSТА і, відповідно, під час проведення польового оцінювання такого насіння (якщо воно висівалось під насіннєвий посів) брати дані сертифікати до уваги.
  2. Затвердити постанову КМУ «Про затвердження Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал».
  3. Визначити перелік аудиторів з сертифікації (агрономів-інспекторів), які мають право на отримання свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) без складання кваліфікаційного іспиту, та включення їх до Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів).
  4. Передбачити, що номери етикеток, які були присвоєні Держсільгоспінспекцією для формування партій виробниками (етап сертифікації, що передує відбору проб), є дійсними для видачі сертифікатів на сформовані партії.
  5. Уповноважити суб’єктів, які звернулися до Мінагропроду та відповідають вимогам закону, на виконання відповідних функцій із сертифікації насіння.

«Проблема сертифікації насіння потребує нагального вирішення протягом 7-10 днів, в іншому випадку варто очікувати зниження валового збору зерна врожаю 2017 року, що суттєво скоротить пропозицію на внутрішньому ринку та призведе до зменшення обсягів експорту», — підсумували в асоціації.