АМКУ побачив монополію в процедурі сертифікації насіння

09 березня 2023, 14:17 1391

ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» (ДЦСЕСП) створив штучний бар'єр входу на ринок надання послуги з польового оцінювання сертифікованого насіння, зобов’язавши незалежних експертів укладати з ним договори, не передбачені відповідним законодавством.

Такі результати розслідування на наявність ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції у процедурі сертифікації насіння оприлюднив Антимонопольний комітет України (АМКУ). 

У відомстві зазначили, що на сьогодні єдиним органом з оцінки відповідності, який має право видавати сертифікати на сортові якості насіння, є ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

«Чинним законодавством передбачено можливість виконання робіт з польового оцінювання аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами), які провадять діяльність як незалежні експерти під час визначення сортових якостей категорії сертифікованого насіння», — додають у відомстві. 

АМКУ встановило, що незалежні аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори) є безпосередніми конкурентами ДЦСЕСП, що має у своєму штаті аудиторів із сертифікації, які проводять польове оцінювання сертифікованого насіння. 

На практиці незалежні експерти могли надавати послуги з польового оцінювання сертифікованого насіння під час процедури сертифікації виключно за наявності укладеного договору з ДЦСЕСП. Фактично держпідприємство самостійно та на власний розсуд регулює доступ до надання відповідних послуг.

При цьому АМКУ встановило, що у 2019-2022 рр. переважна більшість послуг із польового оцінювання сертифікованого насіння як складової процедури сертифікації надавалася саме аудиторами ДЦСЕСП. Їх відсоток складав у 2019 році — 97,3%; у 2020 році — 96,8%; у 2021 році — 98,93%; за 9 місяців 2022 року — 98,9%.

На думку АМКУ, такі дії ДЦСЕСП містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку надання послуг із польового оцінювання сертифікованого насіння, шляхом створення перешкод доступу на відповідний ринок чи усунення з нього незалежних експертів.

АМКУ надав Кабінету Міністрів України пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання, а також обов’язкові для розгляду рекомендації ДЦСЕСП щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють.