Виручка Астарти скоротилася майже на 40%

11 травня 2018, 09:37 4206

Консолідована виручка агропромхолдингу «Астарта» за підсумками першого кварталу 2018 р. скоротилася на 39% до €91 млн.

Про це йдеться у звіті компанії.

Чистий прибуток знизився на 88% — до €3,7 млн. Показник EBITDA — на 69% (до €13 млн). Чистий борг склав €127 млн, що на 3% менше ніж на початок цього року.

«Серед основних причин корекції — зниження цін на цукор та зменшення обсягів продукції внаслідок несприятливих погодних умов у 2017 році», — говориться у повідомленні компанії.

В «Астарті» також уточнили, що експорт становив 53% від загального обсягу продажів

Згідно з повідомленням, доходи цукрового сегменту «Астарти» зменшились на 48% та склали €36 млн (39% від загальних доходів).  54% цукру було експортовано.

Виручка сегменту сільськогосподарського виробництва склала €26 млн (-47% до першого кварталу 2017 року), або 28% від загальної виручки компанії. Відбулося зменшення обсягів продажів на 44%.  Значна частина зернових була експортована — 83% від загального обсягу продажу.

Виручка від переробки сої зменшилася на 3% до €21 млн. У першому кварталі 2018 року обсяги продажу соєвої олії збільшилися на 14% та соєвого шроту на 10%. Частка експорту в продажах сегменту становила 81%.

На фоні зниження ціни на молоко у євро-еквіваленті доходи в сегменті молочного тваринництва скоротилися на 9% та склали €8 млн. В натуральному виразі продажі зросли на 9% до 28 тис. т. Кількість дійного поголів'я ВРХ на кінець звітного періоду залишалася на рівні минулого року (15 тис. голів), проте добовий надій на одну корову збільшився майже на 10%.

«Фінансові результати звітного періоду важко назвати сильними. Доходи, операційний та чистий прибуток у першому кварталі скоротилися у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На це є декілька причин: циклічність ринків, макроекономічні чинники, а також висока база порівняння», — пояснив генеральний директор «Астарти» Віктор Іванчик.


Для довідки: «Астарта» — вертикально інтегрована аграрна компанія, яка обробляє 250 тис. га землі в 8 областях України. Основна діяльність компанії полягає у вирощуванні цукрових буряків, зернових і олійних культур, виробництві високоякісного цукру, молока і переробці сої. До складу «Астарти» входять 8 цукрових заводів, молочні ферми на 30 тис. голів стада, потужний завод з переробки сої та біоенергетичний комплекс із виробництва біогазу (м. Глобине).