Учасники ринку: Навіщо Астарті канадський акціонер

30 серпня 2016, 14:01 2464

Придбання значного пакета акцій «Астарти» канадським інвестфондом Fairfax Financial Holdings Limited підтверджує інвестиційну привабливість українських агрокомпаній.

Таку думку висловила аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Наталя Шпигоцька, передає ЛІГА.net

Шпигоцька вважає логічним вибір «Астарти» в якості об'єкта для інвестування. «Фінансовий стан «Астарти» — один з найстабільніших серед публічних компаній», — говорить вона. За підсумками 2015 р., співвідношення боргу і EBITDA «Астарти» склало 1,32. Краще тільки у «Кернел» і «Овостар».

При цьому, на думку керівника аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital Олександра Паращія, прихід нового інвестора в «Астарту» не має безпосереднього відношення до бізнесу холдингу, адже сама компанія грошей від цієї угоди не отримає — отримають лише її акціонери.

У тому, що канадський фонд може купувати акції «Астарти» через зацікавленість когось із відомих українців, опитані учасники ринку сумніваються. Fаirfax — добре відома в світі страхова компанія, до складу якої входить кілька інвестфондів, запевнили топ-менеджери двох публічних агрокомпаній.

За умовами угоди, Fairfax купує 450 тис. акцій у Albacon Віктора Іванчика (володіє 37,8% акцій «Астарти») і ще 2,05 млн акцій у компанії Aluxes Валерія Короткова (власник 25,99% акцій). У сумі — 9,99% акцій. У перспективі Fairfax отримає право викупу у компанії Aluxes Короткова додатково на 4,45 млн акцій «Астарти» (17,79% цінних паперів). Якщо угода відбудеться, Коротков повністю вийде зі складу акціонерів компанії.

«N. B.!» Fairfax стане акціонером Астарти

Як повідомив на умовах анонімності один з інвестбанкірів, Іванчик не раз згадував про те, що Коротков давно не приймає участі в управлінні компанією. «У нього нібито інші справи й пріоритети, а це значить, що вихід був лише питанням часу», — говорить він.

В майбутньому розвиток компанії визначатимуть Іванчик і новий інвестор з Канади, вважає Паращій. У «Астарти» були великі інвестиційні плани на найближчі роки: компанія планує направити $45-50 млн на будівництво заводу з виробництва біоетанолу, а також близько $15 млн — у розвиток альтернативної енергетики.


Для довідки: «Астарта» — вертикально-інтегрований холдинг, який з 1993 р. працює в сфері цукрового й сільськогосподарського виробництва. Основна діяльність агропромхолдингу полягає в вирощуванні буряку, зернових і олійних культур, виробництві високоякісного цукру й супутньої продукції (меляса та сухий гранульований жом), а також молока та м'яса.

Fаirfax — холдингова фінансова компанія, яка через мережу власних компаній займається інвестиційним менеджментом, страхуванням майна та відповідальності. Штаб-квартира групи знаходиться в Торонто (Канада). Акції холдингу в обігу на фондовій біржі в Торонто. Виручка Fаirfax у першому півріччі 2016 р. зросла на 22,5 % — до $5,093 млрд, а чистий прибуток — у 4,8 рази, до $276,8 млн.