Президент AgroGeneration: земельне питання — привід для популізму

19 вересня 2017, 08:00 3569

Скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення найближчим часом малоймовірне, однак це рішення може бути прийнято вже наступного року.

Таку думку висловив президент AgroGeneration Джон Шморгун виданню UBJ

«Земельні угіддя — найбільший актив України. Сільське господарство становить 40% експорту держави та близько 19% її ВВП.  Для порівняння: лише п'ять років тому ці показники сягали 27% та 10%», — зазначив Шморгун.

При цьому він додав: хоча президент України Петро Порошенко заявив, що мораторій на продаж земель виключили з вимог МВФ, але насправді фонд просто відтермінував це питання на 6 місяців.

При цьому, на думку президента AgroGeneration, питання продажу землі часто стає приводом для популізму. Так може статися і на наступних президентських виборах у березні 2019 р. За даними опитувань, близько 70% українських фермерів були проти вільного продажу сільськогосподарських земель, а 56% опитаних взагалі виступали проти створення земельного ринку.

«Проте, щоб йти вперед, потрібні політична воля і належне законодавство, яке б дозволило фізичним та юридичним особам купувати землі сільськогосподарського призначення. Необхідно чітко визначити обсяги купівлі землі. Переважні права на орендовані землі мають забезпечити орендарям гарантії того, що умови договорів оренди не буде порушено до закінчення терміну їх дії», — вважає Шморгун.

Він спрогнозував, що ринок землі все ж таки буде відкритий.

«Якщо Україна дотримуватиметься вказівок МВФ, мораторій буде скасовано наступного року.  Вітер політичних змін може віднести це питання ще на рік, проте це малоймовірно. Врешті, я очікую, що багато землевласників вирішить продавати землю», — сказав Шморгун.

Президент AgroGeneration вважає, що більшість власників, які вже давно досягли пенсійного віку, розглядатимуть варіант продажу землі як можливість забезпечити собі достойну пенсію.

За оцінками, загальна кількість пайщиків становить приблизно 6,9 млн фізичних осіб, а це 16% загального населення України. Переважна більшість таких землевласників мешкає у селах. Близько 24% осіб віком понад 70 років. Середньостатистичний пайщик — це людина віком 57 років із сільської місцевості та з вищою освітою.

Джон Шморгун додає, що хоча орендна плата й починає рости, але малоймовірно, що впродовж перших кількох років після скасування мораторію ціни на продаж їх наздоженуть, тож це підштовхне пайщиків саме до продажу.

«Хоча й будуть обмеження на продаж землі, можливості для інвесторів, які зайдуть на ринок раніше, є очевидними. Ключовими тут виступатимуть інвестиції в сильні українські сільськогосподарські компанії з гарною організацією орендних договорів. Викуп землі після закінчення терміну дії договорів оренди дозволить убезпечитися від ризиків», — заявив Шморгун.

За його словами, банки однозначно зосередяться на майбутньому земельному ринку, як і міжнародні фінансові установи. ЄБРР хоче виступити посередником з банками, щоб підтримати процес передачі у заставу земель, які продаватимуться.

«Україна продовжує бути країною можливостей для сільського господарства. Бути чи не бути земельному ринку? Бути», — підсумував Джон Шморгун.