Відходи Гнідавського цукрозаводу пустять на добриво для полів

18 серпня 2017, 14:30 5130

Близько десяти керівників провідних сільгосппідприємств Волині підписали з Гнідавським цукровим заводом меморандум про можливість постачання мелясної барди (відходів від виробництва біоетанолу) у якості органічного добрива.

Як пояснили представники заводу на зустрічі з аграріями, ці органічні добрива відповідають всім сучасним вимогам і їх можна використовувати для будь-яких видів культур, пише «Волинь24»

Форми азоту, фосфору та калію в таких добривах засвоюються орієнтовно на 90%, на відміну від мінеральних, де цей показник на рівні 30-55%, пояснюють цукровиробники.

Директор СГПП «Рать», Віктор Шумський, стверджує, що вони готові почати закупівлю барди, провівши перед цим відповідні лабораторні дослідження. «Рать» раніше вже закуповувало на цукрозаводі дефекат (відходи, які залишаються від переробки цукрового буряка).

«Його вносимо під сою і бачимо, що є хороші результати. Він і розкислює ґрунт, і має багато поживних речовин, в тому числі мікро- і макроелементи», — розповідає керівник.

Якщо висновки після досліджень будуть позитивними, «Рать» планує почати використовувати мелясну барду під посіви пшениці, буряку і кукурудзи вже цієї осені.

Директор ТОВ «Волинь-зерно-продукт», Євген Дудка, також вважає перспектвною можливість використання мелясної барди в якості добрива. Однак, він пропонує зменшити концентрацію рідини в мелясній барді орієнтовно на 70%, щоб вона стала пюреподібною.