На заміну сої: в Україні створили інноваційний продукт для відгодівлі тварин

28 лютого 2020, 14:57 5088

Фахівці дніпровського заводу «Потоки» разом із українськими та світовими вченими розробили інноваційний продукт для відгодівлі тварин — білковий соняшниковий концентрат «Проглот», який здатен повністю змінити світовий ринок кормів і посунути з ринку продукти з сої.

Директор заводу «Потоки» Євген Яровий зазначив, що «Проглот» є першим у своєму роді продуктом, який не має альтернативи в світі на сьогоднішній день, повідомляє Agri-gator.

«Унікальність нашого продукту полягає в рекордному вмісті білка. Шляхом численних спроб, тривалої співпраці з кращими вченими країни та іноземними фахівцями ми змогли домогтися показника 48% вмісту протеїну. Шлях до сьогоднішнього дня тривав 8 років. Без перебільшення — це прорив для світового тваринництва.

Наш концентрат — це заміна соєвого шроту, близько 80% якого виробляють з генномодифікованої сої. Високопротеїновий концентрат виробляється з натурального соняшнику і є безпечним і ефективним продуктом для тварин. Ми хочемо, щоб українські тваринники користувалися найкращими кормами і виробляли найкращу в світі продукцію, а світовий ринок знав про Україну», — відзначив Євген Яровий.

За його словами, цей продукт ідеально підходить для будь-якого раціону годівлі не тільки для птахів, але й будь-яких видів тварин. Зокрема, свиней, молодняку великої рогатої худоби, овець.

Керівник відділу продажів компанії «Потоки» Роман Грищенко акцентував увагу на тому, що використання соняшникового концентрату «Проглот» не тільки безпечне, але й економічно вигідне. «Проглот» збільшує приріст живої маси тварин або птиці, зменшує час вирощування і, тим самим, заощаджує кошти фермера. При цьому вартість концентрату більш ніж конкурентна — на даний момент вона нижча, ніж вартість сої.

На сьогоднішній день «Проглот» є продуктом, який не має аналогів у світі для відгодівлі тварин, риб і птахів. При його розробці використані унікальні нанотехнології обробки насіння соняшнику — низькотемпературна екстракція з максимальним віддаленням лушпиння. В результаті відбувається так звана щадна денатурація без порушення первинної структури білка і руйнування амінокислот.

В результаті дослідження було з'ясовано, що коефіцієнт засвоюваності білка становить 90,6%, жиру — 85,9%, клітковини — 9,7%, безазотистих екстраактивних речовин — 60%.