Красногірський олійний завод переробить втричі більше соняшнику

09 грудня 2021, 10:48 2266

У поточному сезоні на Красногірському олійному заводі на Черкащині планують переробити 18 тис. т органічного соняшнику. Торік підприємство переробило 5 тис. т сировини.

Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.

Відзначається, що сировину для переробки закуповують у виробників Полтавської, Херсонської та Житомирської областей. На Черкащині також вже є два підприємства, які вирощують органічний соняшник.

З нього виготовляють органічний продукт відповідної якості та сертифікації.

«Є чіткі вимоги до органічної продукції. Якщо говоримо про соняшник, то він має бути вирощений без застосування гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив. Також перевіряється земля, техніка, посадкове насіння відповідно до органічних стандартів. Наше підприємство пройшло органічну сертифікацію торік, відтоді всі наші продукти мають відповідний знак якості», — зазначає відповідальний за всі технологічні питання на виробництві Микола Засименко.

За його словами, виготовлену продукцію переважно експортують. Органічну макуху та олію, а також звичайну олію відправляють до Литви, Бельгії, Німеччини, Нідерландів, США.

Також продукцію підприємства можна придбати й у магазинах області. 

«Наша олія в роздріб у середньому вартує від 65 грн, а органічна — вдвічі дорожче. Ціна виправдана якістю продукту, адже ми працюємо не на екстракції продукту, а видобуваємо олію через прес. За добу переробляємо близько 100 т. Із сировини отримуємо 39-40% олії, 45-46% макухи, решта — лушпиння», — зазначає комерційний директор Олег Завадський.