ХТЗ подав електронну петицію Президенту

05 липня 2016, 08:00 2565

В.о. генерального директора «Харківського тракторного заводу» В'ячеслав Шевченко 29 червня 2016 р від імені трудового колективу розмістив електронну петицію на офіційному інтернет-представництві Президента України.

Документ під назвою «Не допустити знищення ХТЗ» доступний за посиланням і висловлює спільну позицію співробітників, а також десятків партнерів і підрядників заводу, повідомляється на сайті ХТЗ.

«Від імені трудового колективу, членів сімей працівників, а також десятків партнерів і підрядників підприємства, звертаємося до вас з вимогою негайно втрутитися в ситуацію, що склалася навколо нашого легендарного заводу. За всі 86 років діяльності ХТЗ, включаючи важкі роки роботи в евакуації під час Другої Світової війни, наше підприємство ніколи не знаходилося в такому кризовому стані. А сьогодні в умовах, коли є все необхідне для виробництва, коли є потужний і працездатний колектив, коли є відповідальний інвестор, стараннями силових структур і органів судової влади діяльність заводу зупинена на протязі вже більше 90 днів», — наголошується в преамбулі документа.

У тексті також повідомляється про політичний тиск на підприємство за старою і морально застарілою радянською статтею «диверсія», хоча «всі надумані звинувачення суперечать реальному стану справ», який визначають такі чинники: знаходження заводу в приватній власності, відсутність його у списку підприємств стратегічного значення, а також випуск продукції виключно цивільного призначення протягом декількох десятиліть. При цьому окремі представники СБУ і Спеціалізованої державної податкової інспекції продовжують блокувати діяльність підприємства, не даючи можливості запустити виробництво.

«З огляду на все наведене, ми змушені звернутися до Вас з проханням негайно втрутитися в ситуацію, яка склалася навколо найбільшого заводу України і: припинити безпідставні незаконні кримінальні справи; анулювати незаконне виконавче рішення; забезпечити максимально швидке зняття всіх арештів і перешкод для діяльності заводу... Не допустіть знищення АТ «Харківський тракторний завод», — йдеться в документі.

Збір підписів під петицією триватиме до кінця вересня поточного року.


Для довідки: Нагадаємо, раніше СБУ звинуватила керівництво ХТЗ в диверсії. Зокрема, керівник підприємства нібито планував знищити завод, якому Міноборони України планувало зробити замовлення. З узгодження з російськими власниками ХТЗ новий гендиректор, який посів свою посаду в березні 2016 р, підготував супровідну документацію для експорту в Росію обладнання ливарного цеху.

Пізніше ХТЗ спростував звинувачення СБУ і заявив про плани ініціювати створення спеціальної слідчої комісії Верховної Ради України.