Grain Alliance вперше випробувала нову технологію зберігання зерна

29 листопада 2018, 16:56 1935

Grain Alliance («Баришівській зерновій компанії») вперше запровадила нову практику — зберігання кукурудзи у поліетиленових мішках-рукавах.

Про це йдеться у повідомленні компанії.

«Ми вивчили практику зберігання у мішках в партнерів, сусідніх підприємствах, порадились і вирішили застосувати цей досвід. Використовуємо його на двох наших підприємствах — Пирятинському і Березанському елеваторах» — повідомив комерційний директор компанії Таір Мусаєв.

На обох елеватора вже запакували по 6 тис. т кукурудзи. Планується на кожному з підприємств довести цю кількість до 10 тис. т.

«Перед закладанням на зберігання кукурудзу ми попередньо підсушуємо до кондиційних 14% вологості. Для пакування використовуємо нещодавно придбану аргентинську пакувальну машину AKRON, яка добре себе показує в роботі. За день ми запаковуємо 900 т кукурудзи», — пояснює директор елеватора Володимир Клепач.

За його словами, у замкнутому середовищі, яким є поліетиленовий рукав, в процесі дихання живих організмів (зерна) поступово збільшується концентрація вуглекислого газу. В цих умовах зерно зменшує інтенсивність своїх життєдіяльних процесів. Таким чином відбувається самоконсервація зернової маси.

Уточнюється, що рукава виготовлені з кількох шарів поліетилену, кожен з яких має свої певні властивості. Це необхідно для того, щоб зерно своєю вагою не порвало плівку, а також щоб мішок розтягувався рівномірно. Така технологія придатна і для зберігання вологого зерна. Згідно з різними дослідженнями,  в рукавах зерно може зберігатися протягом двох років.