Grain Alliance відмовиться від вирощування гарбуза

12 листопада 2016, 12:01 3168

Grain Alliance («Баришівська зернова компанія») має намір відмовитися від вирощування гарбуза в 2017 р., що викликано різким падінням цін на цю сільськогосподарську культуру в 2016 р.

Про це розповів головний виконавчий директор компанії Євген Радовенюк, передає «Інфоіндустрія».

У пошуках диверсифікації Grain Alliance почав вирощувати нішеві культури: гарбуз на 2,5 тис. га в 2016 р., а також квасолю, спельту, енергетичну вербу, льон.

«У гарбуз ми «зайшли» на 2,5 тис. га. Але нові можливості — це і нові ризики. Гарбуз коштував €6. Тепер — €1,8. А до кінця року може впасти до €1,5. Ціни знизилися майже втричі, а це більше, ніж на зернові культури. Ціни на льон впали в 2 рази протягом 2016 г.», — розповідає Євген Радовенюк.

На його думку, диверсифікації ризиків під час вирощування гарбуза не відбулося, а це означає, що від вирощування цієї культури компанії варто відмовитися.

«Ми хотіли піти від волатильності цін, але диверсифікації не досягнуто», — пояснив він.

У 2016 році збитковим стало вирощування квасолі, але від цієї культури в компанії поки що не відмовляються, розраховуючи на довгострокову перспективу. «Квасоля збиткова, зі спельтою і гарбузом отримали невеликий «плюс». Але тепер треба мислити 5-річками і 10-річками», — вважає головний виконавчий директор компанії Grain Alliance.

При цьому компанія бачить для себе перспективу у вирощуванні льону. «Льон у наших північних зонах зручно вирощувати: вологи достатньо, піщані ґрунти, навантаження на ґрунт невелике. Це традиційні зони вирощування льону в колишньому СРСР», — каже Євген Радовенюк.


Для довідки: Grain Alliance займається сільгоспвиробництвом на 50 тис. га в 4-х областях: Чернігівській, Полтавській, Київській та Черкаській. Потужності з одноразового зберігання зернових і олійних становлять 200 тис. т.

100% акцій української «Баришівської зернової компанії» належить шведській холдинговій компанії Grain Alliance.