ДПЗКУ заявила до повернення мільярд гривень ПДВ

28 грудня 2016, 09:51 1978

У «Державної продовольчо-зернової корпорації України» на сьогодні найбільша заборгованість по відшкодуванню ПДВ серед державних підприємств та інших трейдерів.

Про це в інтерв'ю Agravery розповів в.о. голови правління ДПЗКУ Олександр Григорович.

«Якщо говорити про конкретні цифри, у цьому році ми заявили до повернення більше 1 мільярда гривень, а нам тільки 17 жовтня повернули перші 60 мільйонів гривень. У грудні маємо ще 244 млн грн відшкодованого ПДВ. Але це всього третина від заявленого до відшкодування», — говорить він.

Олександр Григорович відмітив, що дійсно, є справедлива критика зі сторони ДФС щодо зловживань при закупівлі, щодо ухилення від сплати податку, і через це було ініційовано чисельні перевірки.

«Однак ми зараз ведемо активну роботу з ДФС щодо повернення заборгованого ПДВ. Впевнений, що результати такої роботи будуть позитивні», — сказав в.о. голови правління ДПЗКУ.

За його словами, неповернення ПДВ суттєво впливає на  ефективність діяльності компанії. В ГПЗКУ прорахували, який додатковий дохід могла б отримати корпорація у разі своєчасного повернення податку та, наприклад, розміщення цих коштів на депозитних рахунках. Це — понад 50 млн грн.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.