ДПЗКУ повернула на рахунки 230 млн грн

15 листопада 2016, 09:10 2012

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) активно працює над поверненням дебіторської заборгованості попередніх років. На рахунки корпорації наразі вдалось повернути 229 млн грн.

Про це повідомив заступник директора департаменту економічної безпеки та фінансових ризиків Андрій Коваленко, інформує прес-служба корпорації.

«Практично вся дебіторська заборгованість перед ДПЗКУ утворилася впродовж 2013-2014 рр. внаслідок численних фактів зловживань службовим становищем посадовими особами корпорації та пов’язаними контрагентами щодо незаконного заволодіння грошовими та матеріальними активами товариства. Загалом, сумарна дебіторська заборгованість у гривневому еквіваленті за 2013-2014 рр. склала 800 млн грн, з яких майже 230 млн грн ми вже повернули. Робота в цьому напрямку триває», — зазначив він.

Також, як розповів Андрій Коваленко, упродовж 2015-2016 рр. у ДПЗКУ вживались заходи щодо повернення боргів за 15 зовнішньоекономічними контрактами 2013-2014 рр., укладених з 5 офшорними компаніями, загальна сума заборгованості за якими складає $132 млн. На даний час отримано 14 позитивних судових рішень щодо стягнення з компаній-нерезидентів на користь ДПЗКУ дебіторської заборгованості на суму понад $132 млн (з урахуванням штрафних санкцій), серед яких — три рішення Міжнародного комерційного арбітражного суду (МКАС) при ТПП України, 5 рішень міжнародного арбітражу ГАФТА (м. Лондон) та 6 рішень Господарського суду м. Києва.

Загалом, за ініціативою керівництва корпорації, правоохоронними органами наразі розслідується 140 кримінальних впроваджень, з яких 4 — за зверненнями корпорації до Служби безпеки України, 2 — Національного антикорупційного бюро України, 115 — Національної поліції, 15 — за зверненнями до Генеральної прокуратури та 4 — до Державної фіскальної служби.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі загальні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.

Починаючи з 2015 року ДПЗКУ відмовилась від торгівлі з офшорними компаніями та впровадила суворий фінансовий контроль за торговими операціями, завдяки чому забезпечено 100% виконання зовнішньоекономічних та форвардних контрактів.