АМКУ дозволив концентрації за участю Wilmar, ADM і Olenex

04 жовтня 2016, 11:10 2470

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозволи на концентрації за участю компаній Wilmar International Limited, Archer Daniels Midland Europe B.V. і Olenex Holdings B.V..

Концентрації відбуваються на загальнодержавних ринках зернових та олійних культур, соняшникового шроту, лушпиння соняшника, рослинних жирів, а також на суміжних ринках сирої рослинної олії та нефасованої рафінованої рослинної олії, говориться в повідомленні комітету.

Розглядаючи справи, АМКУ провів опитування учасників ринку. Серед них — суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на загальнодержавному ринку рослинних жирів, а саме: «Торговий дім «Щедро», промислова група Vioil, «Київський маргариновий завод», «Віктор і К» (м. Світловодськ, Кіровоградська обл., Україна) та ін. А також — суб’єкти господарювання, які є споживачами рослинних жирів, зокрема: «ГАДЯЧСИР», «Київська кондитерська фабрика «Рошен», «Андрушівський маслосирзавод», «АВК». У тому числі було враховано думки представників асоціації «Укроліяпром»та Міністерства аграрної політики та продовольства.

Органами АМКУ було встановлено, що сукупна частка учасників концентрацій на ринках зернових культур, соняшникового шроту, лушпиння соняшника є незначною. Крім того, відсутня будь-яка діяльність іншого учасника концентрацій на ринках сирої рослинної олії та нефасованої рафінованої рослинної олії. Також відмічається, що сукупна частка учасників концентрацій за підсумками 2015 р. на ринку рослинних жирів не досягає 30% (при цьому сукупна частка збільшується менше ніж на 1%).

Крім того, більшість опитаних конкурентів, споживачів та експертів не висловили суттєвих занепокоєнь щодо впливу заявлених концентрацій на товарні ринки України.

«Враховуючи викладене, Антимонопольний комітет дійшов висновку, що на ринку наявна значна кількість суб’єктів господарювання, які конкурують між собою на високому рівні. Заявлені концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України. Зазначеним компаніям надаються дозволи АМКУ на концентрації», — повідомили в комітеті.