Агро-Фокус збирає другий урожай найдорожчої пряності

27 жовтня 2016, 19:00 5392

Компанія «Агро-Фокус» (село Любимівка Херсонської області) отримала другий урожай шафрану. Наразі зібрано 300 г спеції.

Про це розповіла засновниця компанії «Агро-Фокус» Лариса Боден, повідомляє AgroTimes.

«Через холодну погоду цього року врожай шафрану буде однозначно менший. Минулого року ми зібрали трохи більше 1 кг. Збирання тривало до початку грудня», — зазначила Лариса Боден.

За її словами, низькі температури позначаються на рясності цвітіння квітки. Незважаючи на те, що ця рослина стійка до морозів, нестача сонця і тепла впливає на рясність цвітіння.

Господарство вирощує шафран у відкритому ґрунті. Збирання відбувається вручну, через що й формується висока ціна прянощі. Спецію, вирощену в Україні, пропонують вітчизняним ресторанам та кондитерським, розповіда Лариса Боден.

«На експорт поки український шафран не може поставлятися через малі обсяги, — додала вона. — Хоча спецію фасують по 1-2 г, а 5 г — це вже оптова партія».

За шафраном майбутнє, вважає засновниця «Агро-Фокусу», проте зараз ринок маленький. До того ж це новий товар, новий смак для українського споживача, нова культура споживання.

Із минулорічного врожаю близько 400 г роздали, а не продали, зазначає Лариса Боден.

«Можливо, наступного року вийдемо на роздрібний ринок. Цього року точно ні — нема з чим», — підкреслила вона.


Для довідки: компанія «Агро-Фокус» вирощує аспарагус, шафран, полуницю, часник, фенхель, батат, ревінь під брендом «Gourmet з Любимівки».

Ціна європейського шафрану гарної якості, що вирощується невеликими партіями, — €12-15/г, іранського та індійського, який збирають масово, — $1,5-2 тис./кг.