Аграрії можуть збільшити врожайність сої традиційної селекції на 40%

10 серпня 2016, 07:55 3843

Україна має всі перспективи стати одним з найважливіших гравців на світовому ринку традиційної не-ГМ сої і задовольнити значний попит з боку покупців серед країн Західної Європи. Однак, для цього необхідні ефективні технології вирощування, якісні показники та простежувані виробничо-збутові ланцюги.

Про це йшла мова в ході першого в Україні міжнародного Дня поля «Європейської сої», проведення якого ініціювали асоціація «Дунайська соя» і корпорація «Сварог Вест Груп», повідомляє прес-служба «Дунайської сої».

«Цього року в Україні спостерігається незначне зниження посівних площ під соєю до 1,9-2 млн га з причини гірших результатів минулого року, що вибивалися з так званого зростаючого тренду та побоювань аграріїв щодо цьогорічних погодних умов. Відповідно, валове виробництво сої у поточному 2016 р. не перевищуватиме минулорічного і становитиме близько 3,9 млн. т. Попри все, очікуваний загальнонаціональний результат міг би бути вищим за умови реалізації потенціалу урожайності сої сільгоспвиробниками через застосування ефективних технологій. Адже середня урожайність сої в Україні на рівні 2,1 т/га щонайменше на 10% нижча за середні показники країн Західної Європи і майже на 40% нижча за показники таких країн-лідерів, як Німеччина, Італія. Якщо ж порівнювати з країною, що за площею під соєю співставна з Україною, наприклад, Канадою, то тут ми також відстаємо за врожайністю на майже 40%», — коментує регіональний директор асоціації «Дунайська соя» в Україні Інна Ільєнко.

За її словами, цього року уповільнення зростання виробництва сої в Україні відповідає загальноєвропейським тенденціям: якщо в 2015 р. площі під соєю в Європі збільшилися на 21,5%, то в цьому році тільки на 4,2% в порівнянні з минулим 2015 р. (майже до 4,2 млн га). Проте, в Україні серед олійних культур за темпами зростання виробництва соя поступається лише соняшнику.

Як звернули увагу в асоціації, присутність близько 200 учасників на Дні поля «Європейської сої» свідчить про значну зацікавленість у цій культурі.

За даними асоціації «Дунайська соя», у цьому році прогнозується зростання загального виробництва сої в Європі на рівні 13,5% (майже до 9 млн т). І розвиток виробництва сої в країнах Європи тільки набирає темпи, адже за наявності значних обсягів імпорту ГМ сої через океан в даному сегменті відбувалося уповільнення інноваційного розвитку. Сьогодні ж, зі зростанням попиту на не-ГМ сою, інтенсивніше розвиваються і технології.

Українські вчені і селекціонери у співпраці з бізнесом також активно долучаються до цього процесу. «Україна має можливість вийти на середній показник в 3 т/га врожайності по сої, а то і вище. Для цього необхідно: розуміти технології; знати сорти, які найкраще себе проявляють у наших умовах; і розуміти, як застосовувати різні агро-технології для збереження ґрунтів», — коментує заступник директора департаменту з планування та контролю в галузі рослинництва корпорації «Сварог Вест Груп» Володимир Степанчук.

На сьогоднішній день багато господарств отримують врожайність сої на рівні 1 т/га. «Звичайно, такий результат їх лякає. Тому ми і спостерігаємо зменшення площ під соєю за результатами минулорічного менш врожайного року. А маючи навички і технології вирощування традиційної сої, в Україні площі під цією культурою можуть збільшитися і до 5-7 млн га. При цьому, можлива і певна регіональна спеціалізація відповідно до якості і цільового призначення сої», — додав він.

Володимир Мокрієнко, менеджер з регіонального розвитку ТОВ «Євраліс Семенс Україна» доповнює, що «маючи 50-річний досвід у селекції сої, компанія пропонує в Україні не-ГМ сорти сої з генетичним потенціалом, що перевищує 6,0 т/га. Але крім сертифікованого насіння, важливі також технології харчування, захисту рослин».

Останньою ланкою на шляху до збільшення прибутковості виробників сої залишається якість. І якщо вміст протеїну — це знову ж таки питання застосування технології вирощування і підбору сортів, то не менш важливим для виробників сої традиційної селекції (не-ГМО) є питання того, як уникнути забруднення традиційної сої домішками ГМ сої. Адже високий рівень нелегальних посівів ГМ-сої в Україні, відсутність сегрегації, сертифікованих елеваторних і переробних потужностей несуть значні ризики втрати додаткового прибутку аграріями, в тому числі і виробниками органічної продукції.

«Саме тому для проведення першого Дня поля нашої асоціації ми обрали підприємство корпорації «Сварог Вест Груп», — доповнює Інна Ільєнко. — Адже ця компанія щорічно, незважаючи на обставини, показує високі результати ефективності і врожайності по сої. Крім того, в минулому році окремі підприємства корпорації були одними з трьох компаній, які успішно пройшли сертифікацію за стандартом «Дунайської сої», підтвердивши свій статус виробника не-ГМ сої високої якості, і тепер готові ділитися своїм досвідом з іншими».


Для довідки: Асоціація «Дунайська соя» — міжнародна неприбуткова громадська організація, заснована в 2012 р. з головним офісом у Відні, Австрія. Регіональні офіси розташовані в м. Новий Сад, Сербія та м. Бухарест, Румунія. Представники асоціації в Італії, Польщі, Україні, Молдові та Швейцарії продовжують розширювати мережу асоціації. Асоціація була створена для просування і поширення ідеї вирощування, переробки та маркетингу високоякісної не-ГМ сої контрольованого походження з Дунайського регіону і Європи. Мета асоціації розвиток і забезпечення сталого постачання не-ГМ протеїну в Європу і з неї. Кількість членів асоціації сьогодні становить близько 230 компаній і організацій, що представляють весь ланцюг створення доданої вартості з використанням сої.