Аграрії світу роблять ставку на точне землеробство

15 серпня 2016, 10:15 3382

У світі спостерігається велика зацікавленість у використанні БПЛА для отримання візуальної інформації про стан посівів культур. Таку думку після закінчення в США міжнародної конференції з точного землеробства висловив кандидат наук у сільському господарстві університету McGill В’ячеслав Адамчук.

За його словами, також цікава ініціатива AgHydeWay з кооперації обміну даними між різними елементами та суб’єктами в точному землеробстві.

«Насамперед це стосується системи обміну даними (WEB), обчислення даних для накопичення та комплексного опрацювання як агротехнічних, так і агрокліматичних потоків інформації. Також важливою ініціативою є створення стандартизованого підходу до виробничих дослідів, тобто отримання експериментальних даних стосовно використання добрив і засобів захисту рослин безпосередньо у виробничих умовах», — зазначив експерт.

Джерело фото: Аgrilab
Джерело фото: Аgrilab

У свою чергу директор AgriLab та офіційний представник ISPA в Україні Ярослав Бойко додав, що в ході конференції були презентовані інновації та готові практичні рішення для агробізнесу.

«Ми для себе взяли нові інструменти і технології, які можна буде ефективно реалізовувати в агровиробництві України. Зокрема — універсальні системи для дистанційного online-обміну різними даними та для управління технікою», — констатував він.

Як поінформували AgroPortal.ua в компанії AgriLab, серед цікавих цьогорічних новинок на конференції, було представлено технологію змінних глибин обробітку ґрунту. Результати роботи були представлені менеджером з розвитку «SOYL», Девідом Вотоффом.

Источник фото: Аgrilab
Источник фото: Аgrilab

За його словами, принцип алгоритму базується на аналізі розподілу показників електропровідності і гранулометричного складу ґрунту по полю на різних глибинах. Фермер отримує карту-завдання на поле, яку потрібно загрузити в бортовий комп’ютер переобладнаного трактора. У свою чергу трактор, виходячи із заданого завдання через гідравлічний привід, виконує диференційований обробіток за глибиною. Як результат з практично проведених досліджень, тільки економія пального на 1 га сягає від 12% до 45%, залежно від умов конкретного поля.

Джерело фото: Аgrilab
Джерело фото: Аgrilab

На конференції було відзначено фермера року — Крейга Маккензі, новатора в напрямку виробництва молочних продуктів і сільськогосподарської продукції з 1984 р. в Мезені (Нова Зеландія). Його увага зосереджена на використанні систем точного землеробства для максимізації ефективності системи живлення й іригації на спеціалізованих насіннєвих культурах, включаючи моркву, редьку, бобові, цикорій, пшеницю, райграсу та ін. Використання зрошення з технологією змінних норм внесення води і добрив дозволило фермеру оптимізувати використання мінеральних добрив і зекономити близько 30% річного використання води, що значно поліпшило логістику управління водними ресурсами та її наявності в ґрунті. Також за роки використання даної технології, зафіксовані практично відсутні втрати азоту в підґрунтові води.


Для довідки: З 31 липня по 4 серпня в Сент-Луїсі (штат Міссурі, США) InfoAg, спільно з 13-ю Міжнародною конференцією з питань точного землеробства пройшла найбільша міжнародна конференція, у якій взяли участь науковці, розробники і практики точного землеробства зі всього світу.