В’єтнам розмірковує про ГМ-кукурудзу, щоб зменшити імпорт

24 вересня 2017, 09:14 2931

Кукурудза є зараз однією з десяти сільськогосподарських культур, які В’єтнам імпортує найбільше. Очікується, що без швидкого підвищення продуктивності країна для задоволення потреби в кукурудзі витрачатиме мільярди доларів на імпорт кукурудзи і в наступні роки.

За даними Міністерства сільського господарства та розвитку сільської місцевості, за перші сім місяців 2017 р. імпорт кукурудзи досягнув 4,13 млн т, на загальну вартість $825 млн, що на 9% більше за обсягом і на 11,6% за вартістю у порівнянні з аналогічним періодом 2016 р., пише Haiquan Online.

Аргентина і Бразилія — два основні постачальники кукурудзи, частка яких в першому півріччі склала 49,5% і більше 15% від загальної вартості імпорту, відповідно. За перше півріччя імпорт кукурудзи з Таїланду, зокрема, різко збільшився як за обсягом, так і за вартістю у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, що дорівнює зростанню у 14,9 рази та у 3,54 рази відповідно.

Як і передбачалося, попит В'єтнаму на корм для тварин з часом продовжуватиме зростати разом із попитом на кукурудзу, оскільки вітчизняне виробництво складає лише менше половини попиту. Деякі експерти вважають, що якщо В'єтнам швидко не вирішить проблему дефіциту кукурудзи, окрім витрат іноземної валюти, а у довгостроковій перспективі В'єтнам все ще може залишитися в тій же самій ситуації. Навіть якщо в країні є кошти, кукурудзу купувати важко.

У ситуації з дефіцитом кукурудзи країна повинна сприяти розвитку багатьох сортів, особливо генетично модифікованої кукурудзи. Так зробили багато країн, зокрема США та Аргентина. Вони не лише задовольнили внутрішній попит, а й експортують в інші країни, включаючи В'єтнам. Важливим рішенням є збільшення продуктивності на наявних ділянках для збільшення врожайності за допомогою розвитку генетично модифікованої кукурудзи, що дозволить мінімізувати втрати врожаю від шкідників та бур'янів, одночасно зменшивши витрати на врожай, а також негативні екологічні наслідки.

Щоб поступово знизити залежність від імпорту кукурудзи, В'єтнам має зосередити увагу на виробництві нових сортів, які мають високу врожайність і стійкість до комах та хвороб.