Rabobank: Виробництво молока скорочується дуже швидко

12 жовтня 2016, 09:13 2175

Обсяги світового виробництва молока швидко скорочуються. На тлі внутрішнього попиту зменшується кількість надлишків, які можна відправити на експорт, а ціни на молоко демонструють тенденцію до зростання.

Про це повідомляють експерти Rabobank.

При цьому, зазначають в Rabobank, відновлення цін обумовлене зменшенням поставок, а не попиту. Слабкий попит тільки обмежить це зростання.

Слабкий попит і низька, аж до негативної, маржа призвели до того, що обсяги світового виробництва молока скорочуються швидше, ніж очікувалося. У той же час, попит на молочні продукти, зокрема, вершкове масло і сир, залишається значним в США і зміцнився в Європі.

«У цілому, спостерігається ще більш різке скорочення надлишків, доступних для експорту на світові ринки, ніж ми прогнозували лише квартал назад. Експорт надлишків знизиться в річному обчисленні більш ніж на 3,4 млн т в перерахунку на молоко в другій половині 2016 р. із подальшим скороченням ще на 2,5 млн т в 2017 р.», —  зазначив аналітик молочного ринку Rabobank Кевін Белламі.

Також в Rabobank звернули увагу на кілька ключових моментів:

  • відпускні ціни ростуть на більшості експортних ринків, але з різних причин фермери будуть намагатися збільшити виробництво;
  • обсяги виробництва в ЄС можуть додатково знизитися за рахунок субсидій, спрямованих на скорочення поставок;
  • буде і далі спостерігатися більш високий рівень імпорту з боку Китаю;
  • світові запаси продовжують викликати занепокоєння — зараз вони на 6,7 млн ??т вище нормального рівня тощо.