Виробництво олійних вийде на новий рекорд?

27 жовтня 2016, 08:00 2095

Світове виробництво олійних культур у 2016/17 МP повністю відновиться після падіння минулого сезону, а можливо, навіть вийде на новий рекорд.

Про це свідчать прогнози ФАО.

Найбільший приріст очікується у обсягах виробництва соєвих бобів. Виробництво інших олійних культур також, імовірно, покаже зростання, за винятком насіння ріпаку.

Збільшення обсягів виробництва сої відбудеться в США за рахунок рекордно високих врожаїв. У Південній Америці виробництво може зрости лише помірно, так як очікується, що фермери скоротять посівні площі на користь конкуруючих культур. У Китаї та Індії виробництво також може зрости, змінюючи тенденцію до падіння, яка спостерігається протягом останніх років.

Зростання світового виробництва пальмової олії відновиться, оскільки олійні пальми в Південно-Східній Азії починають одужувати від наслідків несприятливих погодних умов в 2015/16. Як відмічають в ФАО, виходячи з поточних прогнозів, світове виробництво і споживання олій та шротів досягне рекордного рівня в 2016/17.

«Поточна оцінка глобального споживання шротів приблизно відповідає обсягам їх виробництва, отже, можна припустити, що світові запаси шроту будуть залишатися приблизно на рівні минулого сезону. На відміну від цього, світове споживання рослинної олії, згідно з прогнозами, випереджатиме виробництво з невеликим відривом, що вказує на помірне зниження світових запасів олії. У той час як відношення світових запасів до споживання як для олії, так і для шроту, згідно з прогнозами, покаже незначне падіння, відношення запасів до суми внутрішнього споживання та експорту для основних експортерів може залишитися незмінним або навіть незначно поліпшитися», — розповіли в ФАО.