Думка: Сільське населення залежне від неефективності домогосподарств

14 грудня 2018, 11:06 2494

Більшість сільського населення в Україні продовжує бути залежною від неефективного землеробства в домашніх господарствах.

Про це розповіла науковий співробітник програми «Росія та Євразія» Шведського інституту міжнародних справ Наталія Мамонова.

За її словами, розвиток сільського господарства України та Росії мало чим відрізняється. Незважаючи на дещо інший інституційний лад та швидкість проведення пострадянських земельних реформ в обох країнах, результат однаковий — колишні колгоспи перетворилися на ще більші сільськогосподарські підприємства, пише Largescaleagriculture.com.

Наталія Мамонова каже, що Україна та Росія є надзвичайно привабливими для міжнародних суб'єктів, які готові інвестувати в сільське господарство обох країн. Проте більшість інвестицій у землю як в Україні, так і в Росії здійснюють вітчизняні гравці. Домінування внутрішніх інвестицій особливо глибоке в Росії, де привабливість економіки для іноземних інвесторів значно скоротилася внаслідок поточних санкцій.

«Вітчизняні інвестори часто представлені олігархами або членами сімей державних органів влади. Злиття великих підприємств та державного апарату є поширеною практикою в Росії та Україні. Наприклад, члени сім'ї міністра сільського господарства Росії Олександра Ткачова володіють сільськогосподарським комплексом «Ткачов», який, за різними оцінками, контролює від 150 тис. га до 500 тис. га землі. Аналогічно і в Україні, де Президент Петро Порошенко є кінцевим бенефіциаром холдингу «Укрпромінвест-Агро», який включає в себе кілька сільськогосподарських підприємств площею понад 120 тис. га. Особиста зацікавленість у великомасштабному сільському господарстві влади істотно впливає на державну політику, яка сприяє розвитку агрохолдингів», — розповідає Мамонова.

При цьому вона додає, що все ж існують певні відмінності між російським та українським сільським господарством.

«Росія має відносно вільний ринок землі — сільськогосподарські землі можуть продаватися або купуватися громадянами та юридичними особами, крім іноземних громадян та компаній. Іноземці можуть придбати землю, якщо вони засновують російські дочірні підприємства.

В Україні сільськогосподарські угіддя підпадають під дію мораторію, який забороняє громадянам та компаніям продавати або купувати земельні ділянки. Таким чином, більшість українських земель, як і раніше, є офіційною власністю сільських мешканців, які здають свої земельні ділянки в оренду, тому скасування мораторію забезпечить в основному права власності на землю нинішніх землекористувачів, констатує вона.