Європейські фермери обурені забороною гліфосату

28 жовтня 2017, 09:22 3223

Асоціація фермерів і кооперативів ЄС (Copa-Cogeca) глибоко розчарована рішенням Європарламенту, який днями не підтримав продовження дозволу на використання гліфосату ще на 15 років.

Як говориться у повідомленні на сайті організації, рішення про дозвіл гліфосату, має бути науково обґрунтованим, а не політичним. Фермерська організація нагадує, що діюча речовина визнана безпечною європейськими вченими і має ключове значення для продовольчої галузі.

«Хімікат — життєво важливий для того, щоб прохарчувати населення, що зростає. Він також важливий для сільської місцевості, для довкілля і родючості грунтів. Гліфосати знижують потребу в обробітках грунту, що послаблює ерозію і зберігає родючість грунтів і органічні речовини, що містяться в них», — сказав генеральний секретар Copa-Cogeca Пекка Песонен.

Він також зазначив, що ще однією перевагою використання гліфосату є зниження витрат пального, а, відтак, забруднення вуглекислим газом атмосфери і грунтів.

«N. B.!» Заборона гліфосату у Європі: чого чекати Україні

«Без продовження дозволу на гліфосат збереження сільського господарства буде поставлене під загрозу. Ми закликаємо керівництво ЄС затвердити його ще на 15 років. Гліфосат не має бути жертвою політики або предметом торгу між державами-членами. Немає підстав для того, щоб не продовжувати термін реєстрації речовини», — сказав Песонен.

Він також відзначив, що таке рішення підриває довіру до європейських інституцій, що дозволяють притримуватися думки меншості.


Для довідки: Обговорення доцільності використання гліфосату вийшло на рівень Європарламенту після того, як вчені не дійшли єдиного висновку щодо шкоди гліфосату для людини. Зокрема, Міжнародне агентство вивчення раку ООН (IARC), дійшло висновку, що гліфосат є канцерогенним для людей і збільшує вірогідність захворювання раком. У той же час Німецький інститут оцінки ризиків (BfR) і Агентство з безпеки хімічних речовин ЄС не знайшли підтвердження канцерогенності речовини і не побачили генетичної загрози при правильному використанні.