USAID виділила 5,5 млн грн на оцінку розвитку ринку землі в Україні

16 грудня 2022, 18:00 3032

Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (AГРО) 15 грудня 2022 року оголосила конкурс на одержання субгранту на проведення аналітичної оцінки розвитку земельного ринку та його впливу на продовольчу безпеку, залучення інвестицій в агросектор, відновлення громад і країни.

Про це говоритьтся у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Передбачається, що в результаті виконання субгранту будуть отримані дані та висновки про стан ринку земель та динаміку цін на землю як основний засіб виробництва в сільському господарстві, які використовуватимуться для оптимізації ринку земель, зокрема його другого етапу за участі юридичних осіб та з отриманням «довгих» кредитів, а також відображатимуть регіональні особливості та вплив війни на агросектор, продовольчу безпеку та відновлення економіки країни і громад», — зазначається у повідомленні.

Цими даними та висновками зможуть скористатися продавці-покупці земель, інвестори, банківський сектор — для орієнтації в цінах на землю та тенденціях їх зміни, органи місцевого самоврядування — для формування планів продажу прав оренди та надходжень до бюджетів, органи державної влади — для прийняття законодавства. На основі такого аналізу будуть також підготовлені рекомендації щодо вдосконалення законодавства про ринок земель.

Згідно з оголошенням, проєкт планує надати до 5,5 млн грн за допомогою одного субгранту. Проте остаточна сума залежатиме від субгрантової діяльності та результатів переговорів і може бути нижчою або вищою за цю оцінку. Очікується, що термін дії субгранту в межах цієї угоди не перевищуватиме 12 місяців. Орієнтовна дата початку діяльності за результатами цього конкурсу — 15 лютого 2023 року.