Наступного року на доступні кредити 5-7-9 передбачено 18 млрд грн

29 вересня 2022, 16:15 2419

Наступного року передбачено 18 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9», яку буде продовжено. Водночас планується надання і грантів для мікро- і середнього бізнесу — 1 млрд 370 млн, розподіл яких здіснюватиметься через Державний фонд зайнятості.

Про це йшлося під час зустрічі учасників Європейської Бізнес Асоціації з міністром фінансів України Сергієм Марченком.

Зокрема, на зустрічі говорили про параметри бюджету наступного року, макроекономічну стабільність, оптимізацію видатків на центральні органи влади та можливі податкові зміни.

Очікується, що і наступного року експорт, логістичний потенціал тощо будуть відновлюватись. Арифметичне зростання економіки очікується на рівні 4,6% порівняно з цим роком.

Відповідно до проєкту сформованого бюджету, наступного року прогнозується, що доходи загального фонду держбюджету будуть на 64 млрд грн нижчі за цьогорічні. Статті видатків будуть досить консервативними, і їх скорочення планується на рівні 273 млрд грн, а оптимізація відбуватиметься по всіх міністерствах та відомствах, зокрема і контролюючих органах, як-то податкова служба.

Окрім того, передбачається, що дефіцит бюджету наступного року буде на рівні $38 млрд, хоча це і менше ніж цього року (цьогоріч щомісяця дефіцит складає близько $5 млрд).

Міністр фінансів розраховує, що проєкт бюджету наступного року буде прийнято за скороченою процедурою, аби у жовтні мати фінальний варіант бюджету, що дозволить вести предметну дискусію з міжнародними партнерами.