На реалізації соняшнику аграрії втрачають мільйони гривень

22 вересня 2022, 10:20 4549

На Кіровоградщині аграрії зібрали 8% соняшнику з посіяних площ. У регіоні цю культуру вирощують понад 3 тисячі господарств.

Про це розповіла керівниця Департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова, пише Суспільне.

«Для довготривалого зберігання зерно повинно бути підсушеним. Тому соняшник нині збирають тільки ті аграрії, у кого є можливість його підсушити. Воно зараз не зіпсується, але довготривало не зберігатиметься. Через втрату властивостей вироблена олія буде не тої якості», — зазначає Валерія Фурманова.

Збирати соняшник у господарстві Новоукраїнського району почали півтора тижні тому. За словами керівника господарства Миколи Макодзеби, врожайність на рівні минулого року — 36 ц/га. Водночас вартість посівного матеріалу, пального і міндобрив порівняно з минулим роком збільшилася удвічі. Трейдери пропонують за соняшник ціну нижчу, ніж торік.

«У нас вийшла ціна 16 тис. грн/т, до війни була 25 тис. грн/т  — це велика різниця. Ми продаємо майже 3 тис. т, виходить, що господарство втрачає 27 млн грн. А це зарплата, податки, кількість добрив. Якщо торік ми вносили по два центнери під основний обробіток, то цього року — тільки 100 кг, оскільки не вистачає грошових резервів», — розповідає Микола Макодзеба.

Валерія Фурманова прогнозує: ціна на соняшник почне зростати у жовтні.

«Буде підвищення ціни у зв'язку з посухою, яка сталася у Європі. Через недобір урожаю у світі наша продукція популярна і користується попитом. Цінові фактори зумовлені сезонними чинниками і виробництвом. Також логістичними витратами, які для трейдерів були вищими, ніж минулого року», — зазначає керівниця департаменту.