Мінекономіки: Падіння ВВП України цьогоріч не перевищить 32%

28 грудня 2022, 09:26 1713

Українська економіка навіть в умовах повномасштабної війни продемонструвала стійкість і високий рівень адаптивності. За підсумками 2022 р. падіння ВВП не перевищить 32%.

Такий прогноз озвучила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко в інтерв’ю Forbes.

«Враховуючи дуже позитивні результати третього кварталу, ми вважали, що річне падіння не перевищить 30%. Хоча на початку війни ми не виключали й більшого падіння — до 45%. Через масовані обстріли, що почалися у жовтні, ми переглянули прогноз і вважаємо, що ВВП цьогоріч знизиться на 32%. Інший аспект — власне обстріли, блекаути та перехід на генератори — призводять до підвищення собівартості продукції. Це позначається на ціні товарів та може додати до інфляції у першому кварталі 2023-го 1-2 відсоткові пункти», — зазначила Юлія Свириденко.

Міністр економіки підкреслила, що в умовах терористичних атак рф на енергосистему України одне з першочергових завдань уряду — пом’якшити наслідки цього тиску на економіку. Держава готова до будь-якого розвитку подій та прийняла низку рішень і кроків, які в цих умовах підтримують бізнес.

«Головна загроза від блекауту — звуження пропозиції товарів. Головний інструмент уряду для розширення пропозиції — доступ до кредитних грошей для бізнесів через програму «5-7-9%». Крім того, нам потрібно, щоб працювали банки, продуктові магазини та мережі АЗС», — додала міністр.

Що стосується економічних прогнозів на 2023-й, то вони базуються на прогнозах розвитку подій на фронті. Зокрема, прогноз, що передбачає у 2023 р. 3,2% зростання ВВП, побудований на припущенні, що війна завершиться перемогою України у середині року. Як зазначила Юлія Свириденко, наразі існують два альтернативні сценарії, пов’язані саме з обстрілами енергетичної інфраструктури.

«Відповідно до них, у 2023 р. ми все одно вийдемо на траєкторію відновлювального зростання, але воно буде меншим. Орієнтовно від 1 до 1,5%. Але поки що підстав для переходу на якийсь із цих альтернативних сценаріїв ми не бачимо», — додала міністр.