Кабмін найближчим часом відновить програму 5-7-9% для аграріїв

09 березня 2023, 09:50 1259

Уряд найближчим часом відновить пільгове кредитування для аграріїв у межах програми «5-7-9%».

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час зустрічі з аграріями окупованих та деокупованих територій України, повідомляє Мінагрополітики. 

Він зазначив, що розмір кредитної гарантії буде на рівні 50% від суми кредиту.

Сольський також назвав основні труднощі, з якими наразі стикаються сільгоспвиробники: блокування податкових накладних; судові позови за нараховані комунальні послуги для підприємств, що опинилися під окупацією і реально ці послуги не споживали; отримання кредитування в межах «5-7-9%», а також позови за непогашення кредитних заборгованостей; розмінування територій; зміни в оподаткуванні; невизначеність законодавства в аспекті колабораціонізму; бронювання працівників.

Міністр підкреслив, що на розгляді Верховної Ради перебувають законопроєкти, що передбачають звільнення від оподаткування платників єдиного податку четвертої групи за земельні ділянки, що розташовані на територіях бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях. А також звільнення від сплати податку на нерухомість власників знищеного або пошкодженого майна в результаті збройної агресії рф.

Крім того, за результатами обговорення фінансових проблем аграріїв Микола Сольський дав доручення організувати наради з керівництвом Нацбанку для обговорення конкретних кейсів, які були озвучені під час зустрічі.