Гранти на теплиці: зміни, критерії та вимоги

10 березня 2023, 17:04 3794

Міністерство аграрної політики та продовольства України надало роз’яснення та рекомендації щодо отримання грантів на створення та розвиток тепличного господарства.

Про типові помилки під час подання грантових заявок, а також про критерії й вимоги розповіла координатор групи з питань впровадження програм підтримки сільського господарства Марія Дідух, повідомляє Мінагрополітики. 

На що важливо звернути увагу

Заявка обов’язково має містити скановану копію проєкту будівництва модульної теплиці, кошторисну документацію (відповідно до типового проєкту), а також містити підпис розробника такого проєкту. Якщо цього не буде, заявка не розглядатиметься. 

Після того, як документи були відправлені через «Дію», до них не можна вносити зміни. Тому в кошторисі важливо враховувати індекс інфляції, особливо якщо включаються витрати, на які може бути здорожчання. 

Цього року фінансування відбувається повністю, а не частково. Це означає, що свій відсоток власних коштів, який має бути не менше 30%, заявник має внести на рахунок протягом 30 календарних днів. Ці кошти не будуть заморожені, і сільгоспвиробник зможе витрачати їх на потреби гранту одразу після зарахування на рахунок. 

Отримувач має право відмовитися від уже погодженого гранту. Для цього йому потрібно звернутися до Мінагрополітики із заявою про скасування рішення щодо надання гранту. Якщо кошти гранту були отримані, він зобов’язаний повернути всю суму до уповноваженого банку (на сьогодні це «Ощадбанк» або «Укрексімбанк»).

Процедура проходження грантової заявки

Заявник формує і подає заявку через «Дію». Це може бути виключно фізична або юридична особа-підприємець із кінцевими бенефіціарними власниками — громадянами України. До заявки потрібно додати відскановану копію проєкту. Усі документи підвантажуються єдиним PDF-файлом.

Заявка з «Дії» потрапляє в уповноважений банк, який має перевірити документи протягом п’яти робочих днів на предмет: бенефіціарних власників; провадження діяльності заявника виключно на підконтрольній Україні території тощо. 

Після своєї перевірки банк відправляє дані до Мінагрополітики, яке має 10 робочих днів на розгляд як заявки, так і всього пакету документів. Відтак міністерство випускає наказ і рішення про надання чи ненадання гранту або надсилає заявнику листа зі своїми поясненнями.

У разі отримання позитивного рішення про виділення гранту заявник має 5 днів, щоб укласти з банком договір оферти та відкрити рахунок. А далі протягом 30 днів зарахувати на рахунок свою частку фінансування. Згідно з останніми змінами, суб’єкт господарювання зможе одразу ж вільно користуватися цими коштами, оплачуючи всі рахунки, пов’язані з проєктом.

Якщо заявник отримав відмову у виділенні гранту, він має змогу усунути всі недоліки та подати заявку повторно через «Дію». 

До речі, якщо заявник має намір вирощувати в своїй теплиці садові, ягідні культури чи виноград, він може розраховувати на те, щоб залучити ще один грант від держави, якщо вартість купівлі саджанців не була включена до кошторису будівництва модульної теплиці.

Умови надання гранту та основні критерії

Розмір теплиць може бути в градації: від 0,4 до 0,6 га (сума гранту — 2 млн грн), від 0,8 до 1,2 га (грант на 3,5 млн грн), від 1,6 до 2,4 га (7 млн грн). 

Як уже було зазначено, 30% фінансування вносить отримувач гранту. Причому ці кошти можуть бути як власні, так і кредитні.

Серед зобов’язань заявника — забезпечити модульну теплицю джерелом водозабору та зрошення. А також створити як мінімум 14 постійних робочих місць на 1 га теплиць.

Строк будівництва теплиці не повинен перевищувати 12 місяців із моменту отримання бюджетних коштів.

Земельна ділянка має бути тільки сільгосппризначення, перебувати у власності або в офіційному користуванні на строк не менше, ніж 7 років.

Контроль за реалізацією проєкту будівництва модульної теплиці

Уповноважений банк протягом трьох років здійснює моніторинг: стану будівництва модульної теплиці — раз на квартал, а також стану провадження діяльності — раз на пів року. Під час моніторингу він має право здійснювати фото- та відеофіксацію. Про результати реалізації проєкту банк інформує Мінагрополітики.

Моніторинг може бути завершено достроково у випадку, якщо у вигляді податків сплачено рівно ту суму, яка була отримана у вигляді гранту.

Законодавча та нормативна база

Із вичерпними вимогами щодо отримання грантів для розвитку тепличного господарства можна ознайомитися за посиланням.