Dragon Capital погіршив прогноз ВВП України

23 листопада 2022, 18:00 2563

Інвестиційна компанія Dragon Capital погіршила прогноз падіння ВВП України за підсумками 2022 р. до 32% та очікує падіння економіки наступного року на рівні 5%.

Як говориться у повідомленні компанії, негативний вплив на економіку України від відключень електроенергії в результаті обстрілів росією об’єктів енергетичної інфраструктури поки що був помірним.

«Проте обстріли, ймовірно, продовжаться, а зростання попиту на електроенергію взимку змусить збільшувати масштаб і тривалість відключень електроенергії взимку. Зважаючи на це, ми погіршили прогноз реального ВВП цього року на 2,0 в.п. до -32% р/р, та зберегли прогноз на 2023 р. без змін на рівні -5,0% р/р, незважаючи на зміну ключового припущення щодо перебігу війни», — повідомляють у компанії.

Зазначається, що прогноз ВВП на наступний рік базується на припущенні, що Україна буде поступово звільняти окуповані території та зможе закінчити гарячу фазу війни на прийнятних умовах наступного року, орієнтовно ближче до осені. Раніше ключовим припущенням макропрогнозу було тривале продовження війни та виснаження.

«Ми очікуємо, що в результаті суттєвого зниження воєнних ризиків робота ключових морських портів буде повністю розблокована, з-за кордону повернеться принаймні половина вимушених мігрантів (приблизно 4 млн людей), а український приватний бізнес відновить інвестиційну діяльність. Але, зважаючи на пошкодження виробничих потужностей ворогом та руйнування логістичних ланцюжків, темпи початкового поствоєнного економічного відновлення будуть помірними і недостатніми, щоб компенсувати економічні втрати на початку 2023 р., викликані атаками на енергетичну інфраструктуру», — наголошують у компанії.

Запуск широкомасштабної програми відновлення української економіки, скоріше за все, потребуватиме часу і розпочнеться вже у 2024 р.

У Dragon Capital припускають, що Нацбанк намагатиметься уникнути ще однієї корекції курсу гривні в найближчій перспективі, оскільки фіксований курс є важливим стабілізаційним фактором для економіки в поточних невизначених умовах, а послаблення гривні не допоможе суттєво знизити зовнішньоторговельний дефіцит через специфічну структуру торговельних потоків і обмежені можливості для експорту в результаті блокування портів.

«Ми очікуємо, що золотовалютні резерви НБУ залишатимуться вище безпечного рівня, який ми оцінюємо близько $20 млрд (порівняно з $25,5 млрд на кінець жовтня і очікуваними $27 млрд на кінець 2022 р.). Це дозволить НБУ тримати офіційний курс гривні до долара на поточному рівні 36,57 грн/$ до кінця третього кварталу 2023 р., коли очікуване завершення гарячої фази війни дасть змогу розпочати повернення до гнучкого курсоутворення та інфляційного таргетування», — підкреслили у компанії.

Зазначається, що у перші післявоєнні місяці на ринку зберігатиметься відносно невеликий дефіцит валюти на міжбанку, тому очікується помірна девальвація гривні в четвертому кварталі 2023 р. до 43 грн/$.

Основним ризиком для прогнозу залишають розвиток воєнної ситуації та масштаб пошкоджень критичної інфраструктури. Також тривала затримка міжнародної допомоги або суттєве зменшення її обсягів, особливо в першому кварталі 2023 р., може спровокувати стрімку втрату золотовалютних резервів Нацбанком та вимушену девальвацію гривні.