Держава компенсуватиме експортерам відсотки за кредитами

25 серпня 2022, 09:19 1986

Уряд затвердив Порядок часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами.

Рішення було ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів України 23 серпня, говориться у повідомленні Міністерства економіки.

Як зазначається, експортер, застрахувавши експортний кредит в Експортно-кредитному агентстві (ЕКА), зможе розраховувати на компенсацію за нараховані та сплачені у поточному році відсотки.

«Під компенсацію підпадатимуть короткострокові, середньострокові та довгострокові договори на поповнення обігових коштів, придбання обладнання, виконання умов зовнішньоекономічного контракту, будівництва та реконструкції виробничих об’єктів», — додали у міністерстві.

Позичальник має відповідати наступним вимогам:

  • бути ФОПом або юрособою;
  • бути зареєстрованим на території України (крім тимчасово окупованих територій);
  • не мати відкритих справ про банкрутство та не перебувати в стадії ліквідації.

«Держава буде частково компенсувати ставку за експортними кредитами, які беруться на строк 2-12 років та складають не більше 85% суми зовнішньоекономічного контракту», — пояснили у міністерстві.

У разі порушення позичальником строків виплати відсотків більше ніж на 15 днів компенсацію тимчасово призупинять.

«Україна будує експортно орієнтовану економіку, і тому підтримка експортерів є одним із пріоритетів уряду. Ми допоможемо нашим виробникам збільшити обсяги вивозу товарів за кордон, вийти на нові ринки і бути там конкурентоздатними. В свою чергу держава отримає зростання валютної виручки для підтримки макроекономічної стабільності. Трансформувавши Експортно-кредитне агентство в дієвий інструмент стимулювання і нарощування українського експорту, очікуємо вже найближчим часом відчутних позитивних результатів», — відзначила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.